Australië verplicht websites tot leeftijdscontrole

27 december 2007, 05:41

Vanaf 20 januari 2008 wordt er in Australië een nieuwe wet van kracht die alle Australische websites verplicht om een systeem van leeftijdscontrole in te voeren. Men wil zo het internet tot een veiligere plaats voor kinderen maken (via: tweakers.net).

Iedereen die vanaf 20 januari op commerciële basis content online plaatst in Australië, zal er zorg voor moeten dragen dat bepaalde leeftijdsgroepen de content niet mogen en kunnen zien. In het geval dat een website content publiceert zonder de bijbehorende leeftijdsrestrictie, kan de Australian Communications and Media Authority (Acma) actie ondernemen door de content offline te laten halen, de website op zwart te zetten of de gewraakte link te laten verwijderen.

Door de Acma zijn drie categorieën gespecificeerd. Een website die het label MA15+ heeft meegekregen, moet de leeftijd van zijn bezoekers controleren. Het gaat dan om content die bedoeld is voor mensen van 15 jaar en ouder. Ook websites met R18+-content moeten een controle uitvoeren; dit zijn sites met beperkte en niet-expliciete seksuele inhoud. Tot slot zijn er X18+-sites waar expliciet seksuele content wordt weergegeven; deze pagina’s zijn verboden in Australië.

Voor de leeftijdscontrole zullen gebruikers niet alleen hun geboortedatum prijs moeten geven, maar ook hun volledige voor- en achternaam en een creditcardnummer of een digitale handtekening. De uitgevers van de content moeten de gegevens van de bezoekers die R18+-content bekeken hebben twee jaar lang bewaren. De regels gelden voor alle aanbieders van content, met uitzondering van e-mail, im-communicatie, en de publicaties van nieuwssites.

Er is veel kritiek geleverd op het systeem. Zo zou het erg eenvoudig zijn om het systeem om de tuin te leiden door gebruik te maken van de persoons- en creditcardgegevens van een andere persoon. Daarnaast kan Australië de regels niet verplicht stellen voor sites buiten Australië. Verder wordt verwacht dat vanwege de nieuwe wet websites op termijn gaan verhuizen naar het buitenland, om onder de regels uit te komen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!