Nokia koopt Navteq voor 8,1 miljard dollar

2 oktober 2007, 03:41

Het Finse Nokia heeft een overnamebod van 8,1 miljard dollar (5,7 miljard euro) uitgebracht op Navteq, de Amerikaanse producent van digitale kaarten voor navigatiesystemen. Navteq is de grootste concurrent van het Nederlandse Tele Atlas dat eerder voor een bedrag van 2,5 miljard dollar is overgenomen door TomTom.

Volgens Nokia wordt de acquisitie van het bedrijf uit Chicago in het eerste kwartaal van 2008 afgerond. Door de overname wordt de winst van Nokia in 2008 en 2009 wel verwaterd, aldus werelds grootste producent van mobiele telefoons. Het is een van de grootste overname door Nokia ooit. Het beursgenoteerde Navteq werd in 1985 opgericht en telt wereldwijd ongeveer 2000 werknemers. Het bedrijf biedt digitale kaartdekking aan in 69 landen verspreid over zes continenten. Het Europese hoofdkantoor van Navteq staat in Veldhoven.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  Sven

  Heeft Nokia al iets met navigatieapparatuur? Je kunt natuurlijk de diverse routeplanners installeren op je Symbian Nokia telefoons en dergelijke, maar daarvoor heeft Nokia Navteq niet over te nemen 🙂

  Ik ben benieuwd wat ze precies van plan zijn na de overname…


  2 oktober 2007 om 04:52
  Raimo

  Holy smoke! Dit toont wel Nokia’s commitment en geloof in locatie. Met Gate5 acquisitie, de OVI aankondiging en nu dit ben ik toch wel zeer benieuwd hoe zij het mobile ecosysteem rondom locatie gaan inrichten..


  2 oktober 2007 om 09:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!