Aschwin Dinkelaar’s webwinkel voor afstandsbedieningen

8 september 2007, 09:24

Aschwin Dinkelaar's webwinkel voor afstandsbedieningenNadat begin juli de Kamer van Koophandel een persbericht verstuurde waarin een forse groei werd gemeld van het aantal Nederlandse webwinkels, hebben een aantal dagbladen het nieuws opgepakt voor een achtergrondartikel. Vooral het succesverhaal van Aschwin Dinkelaar’s webwinkel voor afstandsbedieningen werd regelmatig aangehaald. Zo lazen we zijn verhaal eerder in het Nederlands Dagblad, Parool en BN/Stem. Vandaag heeft NRC Handelsblad een uitgebreid artikel van Marie-José Klaver en Elske Schouten over de markt voor webwinkels in Nederland en opnieuw lezen we het verhaal van Aschwin Dinkelaar.

Als we alle cijfers over Aschwin Dinkelaar’s webwinkel eens op een rij zetten dan plaats ik toch wel wat vraagtekens bij zijn verhaal. Zo lezen we dat hij 2,5 jaar geleden is begonnen met online verkopen van afstandsbedieningen (zijn vrouw meldt eerder dat ze door drukte al 5 jaar niet meer op vakantie zijn geweest). Dinkelaar heeft een voorraad van 20.000 afstandsbedieningen. Dagelijks ontvangt hij bestellingen van over de hele wereld (da’s best knap met een Nederlandstalige website). Momenteel verkoopt hij zo’n 2.000 afstandsbedingen per maand voor een bedrag vanaf ca. 15 euro met een winstmarge tussen 40 en 50 procent. Dit jaar verwacht hij een omzet van 350.000 euro oftewel een winst van zo’n 140.000-175.000 euro. En dat is inderdaad niet slecht voor een webwinkel die vanaf een flatje in Diemen-Noord wordt gerund. Zeker als je eens goed naar de website van Dinkelaar kijkt.

Ik ben overigens niet de enige die kritisch is over het verhaal achter deze ongetwijfeld succesvolle webwinkel. Ook ene Jurgen plaatst een kritische kanttekening in de reacties op een eerder verschenen artikel in Twinkle.

Ben benieuwd wat jullie vinden van het verhaal en de website achter afstandsbediening-online.nl.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

17 Reacties

  Annet

  Het ZOU kunnen dat Aschwin zijn verhaal qua cijfers wat aandikt, maar who cares? Dat doen immers alle (grote) bedrijven ook. Hier gaat het om de man met de kleine beurs die slim en avontuurlijk is en meesurft op het succes van webwinkels. En ik vind de website layout nog altijd professioneler ogen dan die van Marktplaats of Hyves, om even de betrekkelijkheid daarvan te laten zien. Laat die man lekker met zijn AH tassen vol AB’s naar het postkantoor sloffen iedere dag. Zie je daar niet de schoonheid van in Marco?


  8 september 2007 om 11:02
  media

  @Annet: het is een prachtcase en ik bewonder de manier waarop Aschwin zijn webwinkel heeft opgezet en uitgebouwd. Maar ik blijf ook kritisch wat er over gezegd en geschreven wordt. Doen we ook bij de grote jongens hoor 😉


  8 september 2007 om 11:16
  Stijn Kruijssen

  Ik vind het ook een mooi verhaal en een mooie case, maar wat ik altijd zo jammer vindt van die hele media is dat ze alleen maar naar elkaar kijken. Want verhalen zoals die van Aschwin zijn er waarschijnlijk nog 20, maar omdat hij een keer de krant heeft gehaald, duiken alle kranten erop. Dus wél een kritische nooit naar de media: speur zelf eens het internet af op zoek naar mooie verhalen, waar je dan als eerste mee kunt komen.. ipv alleen de concurrerende bladen/kranten door te bladeren 😉


  8 september 2007 om 11:59
  Jean-Paul Horn

  Jammer van de mislukte pogingen om hoog te scoren in Google. De hele voorpagina staat volgeplempt met ‘afstandsbediening’ in tig variaties, maar dan toch niet bij de eerste 10 zoekresultaten weten te komen. Er zit dus nog wat rek in de omzet 😉


  8 september 2007 om 13:06
  Annet

  @Jean-Paul

  Haha, das wel triest ja, nou ja, hij heeft nu wel geld genoeg om er een expert op te zetten 😉


  8 september 2007 om 14:19
  M. Roelofs

  Met al deze kennis schreeuwt dit natuurlijk om een hulpactie. Kleine moeite voor de experts op hun vakgebied ieder een uurtje vrij te maken en deze ogenschijnlijk sympathieke man helemaal te pimpen.

  Come on in spike!


  8 september 2007 om 14:51
  Henkie

  Het zou best kunnen. Nederland telt zo’n 7 miljoen huishoudens, als die gemiddeld 5 afstandsbediening in huis hebben heb je het over 35 miljoen afstandbedieningen. Daarvan zullen er jaarlijks ongetwijfeld een hoop van overlijden dus het zal best een aantrekkelijke markt zijn.

  Maar goed, de vraag is dan weer waarom mensen 25-49 euro neerleggen voor een nieuwe “originele” afstandsbediening terwijl ze voor een tientje een universele afstandsbediening kunnen halen bij elke electronicaboer ter wereld. Als hij op een omzet van 350.000 euro 175.000 winst maakt, kun je je overigens ook afvragen voor hoeveel geld die dingen inkoopt. Wie weet is het Chinees namaakspul of krijg je een tweedehands exemplaar.


  8 september 2007 om 14:54
  Michel Rijnders

  Hahaha, prachtig die passage op Twinkle:

  Dinkelaar weet bij Ajax-Feyenoord al snel wie verloren heeft. ‘Als Ajax wint, stromen er tientallen bestellingen uit Rotterdam binnen. Bij een tegendoelpunt wordt de afstandsbediening namelijk wel eens tegen de muur gegooid.’

  Ik ben benieuwd of de aanstormen miljonair straks reclamezendtijd koopt na Ajax-Feyenoord: afstandsbediening kapot? Vervelend he dat u niet weg kunt zappen bij reclame..


  8 september 2007 om 16:43
  Jos Deuling

  @Jean-Paul Horn

  Hij staat op pagina 2 van de Google Results. Dat vind ik niet slecht. Hij heeft ook een goede description tag :

  “Verkoop originele afstandsbediening Tv Audio Video Dvd en Satelliet nieuw en gebruikt”. Het woord ‘afstandsbediening’ zit in zijn domeinnaam.

  @Annet de Graaf

  Hoe zo triest ? Hoezo expert ? Pagina 2 op Google is volgens mij niet slecht….


  8 september 2007 om 20:09
  Jean-Paul Horn

  @Jos Deuling Dat had ik gezien. Daarom zei ik ook dat er nog rek in zat. Hij zou – juist met zijn belangrijkste keyword in de url – nog veel hoger kunnen scoren door z’n SEO wat slimmer aan te pakken. Het is juist vreemd dat Aschwin met zo’n url *maar* op nummer 11 staat. Er valt zeker nog het e.e.a. te optimaliseren als ik de source zo bekijk.


  8 september 2007 om 20:29
  Jos Deuling

  @Marco

  Wat maakt het nou uit of zijn omzetcijfers ‘aangedikt’ zijn. De essentie is toch dat ‘iedereen’ nu marktkoopman kan worden. Via marktplaats of via een eigen website als http://www.afstandsbediening-online.nl. E-commerce is niet meer voorbehouden aan bedrijven die geld hebben om te investeren in software en ‘experts’.


  8 september 2007 om 20:39
  Jos Deuling

  @Jean-Paul Horn

  Ok. Ik ga er even vanuit dat hij geen ‘expert’ is. Pagina 2 vind ik dus al heel goed. Ik ga er even vanuit dat zijn omzetcijfers aangedikt zijn en dat hij geen geld heeft om een expert in te huren. Wat zou hij dan volgens jou moeten veranderen om op pagina 1 te komen ??? .

  Als je gaat zoeken op afstandsbediening en leveranciersnaam dan staat hij overigens wel op pagina 1 van google. Volgens mij heeft hij zijn SEO best wel goed voor elkaar…En misschien kloppen zijn omzetcijfers dus ook wel…


  8 september 2007 om 20:54
  zbdigitaal

  Er zijn van die verhalen die je gewoon moet koesteren 🙂

  Je leest het met een glimlach in ieder geval.


  8 september 2007 om 22:17
  Annet

  @Jos

  Helemaal mee eens, het verhaal toont aan dat succes niet afhankelijk is van opleiding of afkomst. Deze case is behoorlijk business 2.0 en kun je zo naast een verhaal als Esmee Denters plaatsen: het internet als direct kanaal gebruiken om je product aan de man te brengen en er succesvol mee te zijn. Aschwin, zet ‘m op!!! 😉


  9 september 2007 om 06:47
  Mark

  Ik lees alleen nergens waar dan je kritiek is? De wijze waarop je schrijft suggereert dat je zijn verhaal niet gelooft. Je plaatst vraagtekens, maar maakt ze niet concreet. Daar is weinig journalistieks aan…beetje allemaal zitten speculeren voegt weinig toe.


  10 september 2007 om 08:49
  Robert de Munnik

  Verkoop originele afstandsbediening Tv Audio Video Dvd en Satelliet nieuw en gebruikt

  Zeer voordelig en uit eigen voorraad alles onmiddellijk leverbaar!

  Nog steeds Botterweg 66

  Verkoop originele afstandsbediening Tv Audio Video Dvd en Satelliet nieuw en gebruikt


  9 juli 2014 om 12:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!