SBS Broadcasting naar ProsiebenSat1 en dan?

3 juni 2007, 11:27

SBS Broadcasting naar ProsiebenSat1 en dan?Verschillende media melden dat de Telegraaf Media Groep (TMG) een substantieel pakket aandelen zou kunnen verkrijgen in broadcaster ProSiebenSat.1 Media AG na een eventuele overname van SBS Broadcasting waar het nu een belang in heeft. TMG heeft vorig jaar na wat slimme onderhandelingen en een relatief kleine bijbetaling op het destijds nog Nederlandse SBS bezit, 20% van de aandelen in het moederbedrijf SBS Broadcasting weten te bemachtigen.

Grootaandeelhouders Kohlberg Kravis Roberts & Co. en Permira zouden TMG een fors belang in de nieuwe combinatie hebben toegezegd maar moeten nog wel een hele lastige klip omzeilen. Aandeelhouder Axel Springer (12%) die destijds nog een overname van ProSiebenSat1 door mededingingsautoriteiten geblokkeerd zag worden moet wel mee in deze merger.

Normaal gesproken zou de huidige 20% van TMG in het met een kleine miljard euro omzet gezegende SBS Broadcasting na samenvoeging met het ruim twee keer zo grote (2.1 miljard) ProSiebenSat 1 zonder bijbetaling, maar met een bonus op ongeveer 7 a 8% kunnen uitkomen. Een aanmerkelijk belang zeker, maar of deze verwaterde deelneming in de nieuwe situatie met ProSiebenSat1 lucratief genoeg is moet nog blijken. SBS Broadcasting realiseerde in 2006 bijna 14% groei met fraaie winstcijfers waardoor TMG wel een forse bonus zal verwachten. Het verkopen van het aandeel SBS is nog geen optie mede omdat deze transactie van KKR en Permira behoort tot de categorie verplaatsing en men bij de TMG ook niet uit een eitje komt.

Immers de werkelijke reden voor het samenbrengen van deze televisiegrootmachten ligt in een ander perspectief, de verkoop van dit nieuwe bedrijf inclusief televisieproducent All3Media (waar men vergelijkbare belangen in heeft) aan waarschijnlijk een van de Amerikaanse mediapartijen waarvan NBC Universal in ieder geval de ambitie al heeft uitgesproken wat grootschaliger in Europa aan de slag te willen. NBC heeft een footprint met webchannel-platforms en themakanalen zoals SciFi waarmee men ook Nederland heeft bereikt en zou een dergelijke overname serieus overwegen. Er zullen zich tzt zeker wat meer partijen met belangstelling melden. Een weekje terug schreef ik over een eventuele beursgang van tv-producent Eyeworks. Deze samenvoeging mag zeker ook in het licht van de in dit artikel genoemde consolidatie in dit deel van de markt gezien worden.

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

2 Reacties

  loket

  ’t Lijkt ’t FD wel hier . . .


  3 juni 2007 om 19:12
  venturo

  Zover is het FD nog niet hoor Peter W…:)


  3 juni 2007 om 19:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!