Nederlanders online weinig sociaal?

19 maart 2007, 14:50

Nederlanders online weinig sociaal?Inmiddels al op verschillende weblogs voorbij zien komen en ook wij hebben het persbericht ontvangen van Wout Withagen waaruit blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,3 sociale internetaccounts hebben zoals YouTube, Flickr en Hyves. Een stuk minder dan de gemiddelde Amerikaan die er 6,9 heeft. Deze resultaten zijn gebaseerd op onderzoek onder 1.500 internetgebruikers. Uitgaande van 69 landen betekent dit dus ca. 22 respondenten per land!

De onderzoekers noemen het aantal sociale accounts in Nederland opvallend laag voor een land met het grootste aantal breedband aansluitingen ter wereld. In veel gevallen hebben Nederlanders een Hyves account en daarnaast nog een Skype of MSN account. Nederlandse jongeren van onder de 25 hebben de meeste online identiteiten. In de Verenigde Staten speelt leeftijd een veel minder grote rol. Ook veel mensen boven de 25 beschikken daar over meerder online identiteiten. Amerikanen hebben dan ook het hoogste aantal sociale internet accounts, gevolgd door China met een gemiddelde van 4,8 accounts per persoon. Nederland eindigt in de lijst op een 10e plaats net achter België en net boven Polen dat met 2,2 accounts de 11e plaats bekleedt. Hekkensluiter op de 15e plaats is Mexico met gemiddeld 1,5 accounts. In het onderzoek zijn e-mailadressen buiten beschouwing gelaten.

Moet eerlijk zeggen dat ik het nogal een vaag onderzoek vind waaruit mij niet duidelijk wordt hoe het onderzoek is uitgevoerd en of de steekproef representatief is voor de internetpopulatie. Als we het sec hebben over accounts bij online communities, dan was al eerder bekend dat de grens bij drie sites ligt. Dat gemiddelde van 2,3 is dus helemaal zo gek nog niet en heeft niets te maken met het wel of niet sociaal zijn. Of zou ik met mijn 30+ accounts wellicht heel sociaal zijn? 😉

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

8 Reacties

  mangold

  Hoe meer vrienden je hebt, hoe minder waarde je ze toebedeelt…


  19 maart 2007 om 15:29
  media

  Het aantal accounts heeft dus niets met het aantal vrienden te maken. Vaak zie je dezelfde mensen van de ene community naar de andere hobbelen. Dit weekend was het twitterweekend, volgende wellicht week weer iets anders?


  19 maart 2007 om 15:35
  evroekel

  “1500 users of The Internet Address Book spread over 69 countries”. Het zijn dus al gebruikers van internet adresboek en gemiddeld dus 22 personen per land. Dat kan toch niet representatief zijn of heb ik het mis?


  19 maart 2007 om 17:42
  media

  Had het aantal landen waarvoor onderzoek is uitgevoerd nog niet eens gezien; met die aantekening erbij is het inderdaad helemaal een waardeloos onderzoek.


  20 maart 2007 om 07:40
  Erick

  En nog erger, het Internet Adres Boek is een plaats waar je al die accounts van social network sites kan beheren. Dus gebruikers daarvan zullen gemiddeld veel meer accounts hebben dan de ‘gemiddelde nederlander’. Maurice de Hond zou het nog beter doen met een steekproef!


  20 maart 2007 om 07:56
  Bertjan

  Enige echte les die we hier uit kunnen leren is dat Nederlanders het inschrijven als een drempel zien. OpenID de toekomst?


  20 maart 2007 om 08:08
  Peter Bonjernoor

  Gelukkig, ik hoor er weer eens niet bij – ik heb er 0…


  20 maart 2007 om 09:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!