Oppepper van Achmea misleidend?

15 februari 2007, 05:23

Oppepper van Achmea is misleidend?Gisteren haalde ik de Oppepper van Achmea nog aan als voorbeeld van hoe je Hyves kon inzetten in campagnes. Tot mijn stomme verbazing lees ik zojuist op Adfoblog dat Achmea door de Reclame Code Commissie (RCC) op de vingers is getikt voor de misleidende aanwezigheid van de Oppepper-viral op Hyves. De Oppepper (een druk blauw mannetje) kan als icoon op vriendenpagina’s van Hyves worden geplaatst, via een oppeplinkje. Achmea heeft volgens de RCC niet duidelijk gemaakt dat het hier om reclame-uitingen ging.

Op 11 december 2006 diende Martin van Spanje van Kmac Radio een klacht in (voor de grap?) tegen Oppepper.hyves.nl bij de Reclame Code Commissie. Na een schriftelijke reactie van Achmea-advocaat Boukema nam de commissie de klacht op 15 januari in behandeling. Tien dagen later verzond de RCC zijn beslissing naar beide partijen, die na twee weken onherroepelijk werd verklaard (en inmiddels dus officieel is). Een nadere analyse is te vinden op Adfoblog.

Mijn eerste indruk? Vreemde zaak en het zal toch niet een poging zijn om wat extra aandacht te krijgen voor deze viral?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  Jochem van L.

  Ik luister zelf KMAC Radio vanaf het begin en kan met enige zekerheid verzekeren dat het hier niet om de promotie van de viral gaat. De ‘vaagvertentie’ van Achmea (het profiel) was vrij snel na de klacht aangepast naar ‘achmea oppepper’ (in tegenstelling tot enkel ‘oppepper’).

  Het is eerder gedaan om KMAC Radio enige aandacht te geven.


  15 februari 2007 om 07:59
  jeroenmirck

  Klopt. Martin van Spanje zegt zelf op het weblog van KMAC Radio dat hij zich aan dit soort ‘vaagvertenties’ ergert en dat hij ook andere virals wil gaan aanpakken. Ik heb die quote nog even toegevoegd op Adfoblog.


  15 februari 2007 om 08:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!