Wat is de trend in RSS-gebruik?

11 december 2006, 08:16

Wat is de trend in RSS-gebruik?

Wie de discussie naar aanleiding van de top-100 Nederlandstalige marketing & communicatie blogs heeft gevolgd, heeft in een reactie van Paul van Veenendaal een handige Feedburner Graph van Joost de Valk kunnen ontdekken.

Op basis van de RSS-statistieken van Feedburner maakt deze tool een trendgrafiek van de weekgemiddelden over de laatste 12 maanden. Wat je daarvoor nodig hebt is niets anders de FeedburnerID van een website (uiteraard alleen als deze site ook Feedburner gebruikt voor het bijhouden van de RSS-statistieken). Zo kun je via deze tool dus eenvoudig de trendgrafiek maken voor bijvoorbeeld Marketingfacts, Frankwatching, Brickmeetsbyte of Mediaonderzoek.

Aardig is dat in de trendgrafiek van Marketingfacts een dip is te zien die is veroorzaakt door de recente problemen met Bloglines. Om de één of andere reden kregen recentelijk de gebruikers van Bloglines de Marketingfactsfeeds niet meer te zien. Probleem is inmiddels opgelost en de stats laten ook weer netjes een gemiddelde zien van ruim 2,500 unieke lezers per dag. Uit eigen bronnen weet ik dat Marketingfacts op maandag en dinsdag vaak boven de 3,000 unieke RSS-lezers zit; gedurende de week neemt het aantal lezers af met een minimum in het weekend van rond de 2,500 unieke lezers.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

26 Reacties

  jdevalk

  Dank je voor de exposure Marco! Heb net nog een toevoeging live gezet: je kunt nu de periode selecteren: 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar.


  11 december 2006 om 08:59
  Arnoud Rademaker

  Technische analisten, die bovenstaande grafiek bestuderen, zouden zeggen: Kopen dat aandeel MF. Na de dip, waarbij er sprake is van een terugval is tot 2000, wordt de stijgende trend weer opgepakt. 🙂

  De nuchtigere hollander of de fundamentele belegger, mogelijk behept met inside-information welke hem op 7 december j.l ter gehore kwam, wacht eerst de jaarcijfers af.

  Prettige week toegewenst,

  Arnoud


  11 december 2006 om 09:11
  jdevalk

  Dat aandeel zou ik sowieso kopen Arnoud, als je de kans krijgt 🙂


  11 december 2006 om 09:14
  rxbbx

  Dit is nu weer eens egt handig. Die joost heeft de laatste tijd veel leuke tools.


  11 december 2006 om 09:22
  jdevalk

  dank je rxbbx 🙂


  11 december 2006 om 09:24
  Arnoud Rademaker

  Beste Joost,

  Mag ik je erop wijzen dat je nu een beleggingsaanbeveling doet. Volgens de wet ‘marktmisbruik’ dien je bij een conctrete beleggingsaanbeveling aan een aantal eisen te voldoen. Ik wil je niet in de problemen brengen.

  Maar goed, misschien is MF wel de belofte voor 2007.

  Overigens heb ik geen aandelen MF. 🙂

  Groet,

  Arnoud


  11 december 2006 om 10:02
  jdevalk

  Hehe Arnoud, ik zal me bij m’n leest houden en gewoon weer gaan SEOen en leuke tooltjes bouwen 🙂


  11 december 2006 om 10:05
  loket

  Heeft iemand een verklaring voor de scherpe daling van het aantal clickthroughs vanuit RSS? Sinds begin november is hier tweederde weg. . .


  11 december 2006 om 11:13
  Karel Kolb | Feeder

  Goeie vraag Kjeld, ben net als jij nieuwsgierig naar het antwoord. Want op Feeder merk ik dat wekelijks het aandeel feedrequests (dus filterfeedbezoekjes) in de totale bezoekersaantallen (fors) stijgt.


  11 december 2006 om 11:14
  rxbbx

  Rob is mn naam.. ik moest een naam voor de url hebben :), vandaar rxbbx ..

  Gebruik van je technorati tool is nu niet meer toegestaan, hoe had ik dat begrepen? Wel jammer. Hoe zit dat daar mee.. die zou echt wel hoge ogen kunnen gooien net zoals SearchStatus van Quirck en het zou een goeie tool voor linkbait zijn.


  11 december 2006 om 11:42
  jdevalk

  Rob: ik ben samen met de developers van Technorati op zoek naar een oplossing die wel gaat werken op hun servers 🙂


  11 december 2006 om 13:02
  rxbbx

  Dan hoop ik dat het je lukt.. dat is een mooie tool om veel traffic te trekken.

  Deze Feedburner Graphics, ook weer zoiets. Op Marketingfacts zijn de laatste tijd veel discussies omtrent het gebruik van RSS.. Ik ben een voorstander van RSS als extras voor een site, company etc..

  Ik denk dat dergelijke feedburner stats van marketingfacts – natuurlijk afhankelijk van welk soort site je hebt – weer laten aanzien dat het een must is. Iets om niet te onderschatten en er altijd bij te nemen.. Je kunt er immers niets op verliezen, alleen maar bijkrijgen.. die RSS.


  11 december 2006 om 15:17
  media

  Joost, Rob, kunnen jullie iets meer zeggen over die tool?


  11 december 2006 om 15:19
  rxbbx

  Hij had een .js script.. die kon je met greasemonky gebruiken.. ranking, links, alles van Technorati, dat is leuk als meerder blogs hebt lopen..


  11 december 2006 om 15:24
  rxbbx

  Hij had zelfs al aandacht op SEOmoz.. blijkbaar moeten ze nog wat regelen.. ik hoop voor hem dat het lukt.. tools zijn een goed ding voor linkbait in de VS..


  11 december 2006 om 15:25
  jdevalk

  Ik hoop ook dat dat gaat lukken… Technorati rank en links worden steeds belangrijker, dus zou wel leuk zijn 🙂


  11 december 2006 om 19:36
  media

  Wat tel jij eigenlijk als click-through? Oftewel, hoe ziet bovenstaand plaatje er bij jou uit? Als ik zie dat jij 500 abonnees hebt en er daar 80 van doorklikken (CTR van 16 procent), dan is dat zeker niet slecht. Of tel jij alle dookliks bij elkaar op? Ik bekijk het per artikel en kom dan tot een gemiddelde CTR van 8 procent en dat is een prima resultaat.


  18 december 2006 om 19:33
  loket

  ik tel niks, dat doet Feedburner voor mij. zij geven me op dagbasis het aantal abonnees en CT’s.


  18 december 2006 om 19:42
  media

  Ah, dat zijn inderdaad doorkliks maar zegt nog weinig over het aantal unieke bezoekers dat je trekt vanuit de RSS-feeds. De reach krijg je bij een pro-account evenals de individuele doorkliks per feeditem. Kost je een paar dollar maar dan heb je ook wat 😉

  Blijf het vreemd vinden dat bij jou de doorklik zo is gedaald. Ben je meer postings per dag gaan plaatsen vanaf een gegeven moment? Zie je ook een verschuiving in gebruik van RSS-lezers? Wij hebben gedurende een korte tijd problemen gehad met Bloglines, bijvoorbeeld. Zijn het vooral nieuwsaggregators die er bij zijn gekomen als nieuwe lezers de afgelopen periode?


  18 december 2006 om 20:10
  loket

  ‘k heb echt geen idee. sowieso merk ik dat de cijfers van de afgelopen tijd wat zijn gaan zweven. ik gebruik nu drie tellers: onestat, awstat en google analytics. het verband tussen de drie is mij nog steeds niet helder. afwijkingen à la, maar die moeten dan wel consequent zijn. dat zijn ze dus niet. daarbovenop dus de dalende CT’s en stijgende RSS-abo’s . . .

  ondertussen zie ik wel dat de inkomsten uit ad’s per maand toenemen. da’s op basis van de vierde teller, die van VNU.

  ‘k blijf zoeken en analyseren.


  18 december 2006 om 21:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!