Bloggend Leren

10 november 2006, 06:42

AG Rapportenservice verwijst vandaag naar de afstudeerscriptie Bloggend leren (pdf) van Maarten Kremers (Universiteit van Tilburg) waarin hij onderzoek doet naar de mogelijkheden van weblogs binnen het wetenschappelijk onderwijs.

Zijn conclusie is dat er binnen het onderwijs zeker mogelijkheden zijn om binnen didactische kaders weblogs als ondersteunend middel voor het onderwijs in te zetten. Onderzoek toont aan dat weblogs, mits didactisch goed uitgevoerd, een positief effect hebben op de resultaten en de motivatie van de studenten. In Nederland zijn een beperkt aantal universiteiten bezig met het opnemen van weblogs in het onderwijs en de verwachting is dat dit zal toenemen. Weblogs beschikken over een unieke toegevoegde waarde binnen het spectrum van webgebaseerde applicaties door het karakteriseerde ‘persoonlijke publicatiemedium’ in combinatie met de interactie met de buitenwereld. Voor het onderwijs zijn weblogs geschikt om op deze wijze processen in de vorm van reflecties en producten in de vorm van digitale portfolio’s weer te geven.

Onderzoek is al weer van een paar maanden geleden maar zeker nog de moeite waard!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  Arnoud Rademaker

  Bij deze wil ik Maarten een groot compliment geven voor de wijze waarop hij zijn onderzoek heeft verricht en er vervolgens een zeer lezenswaardige afstudeerscriptie van heeft gemaakt.

  Weblogs maken een mooie ontwikkeling door. De weg naar volwassenheid wordt steeds mooier. En het is nu al zo leuk! Er zijn mooie ontwikkelingen gaande. Maarten bevestigd mij in de gedachte dat weblogs en de leertheorie van Kolb prima samen gaan.

  Goed weekend,

  Arnoud


  10 november 2006 om 14:39
  chi666

  Bloggend leren… ik doe het altijd. Of in mijn geval meer bloggend structureren zodat je het beter ordend. Ik merk dat ik vaak alles in mijn hoofd heb zitten, maar het alle kanten opvliegt als ik het poog iemand mee te geven. Door het op te schrijven, vooral via blogs met de buitenwacht te communiceren, werk je aan een structuur zodat het wel duidelijk wordt. Zo leer ik in ieder geval wat ik ergens echt over denk. Vaak kom je namelijk tijdens het schrijven van een posting op iets uit waarvan je denkt: hmmm, dat is een invalshoek die in mijn gedachtenkronkels nog niet was voorgekomen.


  11 november 2006 om 10:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!