Echt niet HEMA

7 september 2006, 08:30

HEMAOmdat steeds meer mensen doorkregen dat het zuignapje in mijn auto eigenlijk voor de keukenhanddoek bedoeld is besloot ik recent voor het echte werk te gaan. De HEMA had een leuke actie: een autoverzekering inclusief een gratis navigatiesysteem. Een snelle online berekening leerde dat de HEMA voor mij niet goedkoper is. Maar, zo beredeneerde ik, als ik de verzekering sluit met een looptijd van een jaar ben ik incl. gratis Garmin nog steeds spekkoper. Nog even de voorwaarden gecheckt en vervolgens het formulier (online) verzonden.

Na mijn vakantie lag de bevestiging van mijn aanvraag op de mat. Wat bleek? Al in de eerste paar regels stond dat ik, als de verzekering binnen een jaar werd opgezegd, “(een gedeelte van) de adviesprijs van de Garmin terug moest betalen”. Verwezen werd naar de bijgesloten voorwaarden. Bij het aanvragen van de verzekering is met geen woord gerept over deze voorwaarde. Extra irritant omdat de Garmin mijn enige reden was om (tijdelijk?) over te stappen. Gelukkig kon de verzekering zonder opgaaf van reden binnen twee weken worden opgezegd, dus dat heb ik gedaan. Daar moest ik nog wel over bellen, bijgesloten was namelijk de polis voor meneer Hoek uit Zoetermeer.

Wat me, naast de irritatie, boeit is hoe deze actie tot stand is gekomen. Als je als HEMA een totaal nieuwe markt betreed zou je toch extra voorzichtig moeten zijn. De contacten lopen voor de consument in elk geval via de AON. Heeft deze verzekeraar voor de HEMA de actie verzonnen, inclusief het achterhouden van essentiele voorwaarden, of slechts uitgevoerd? Commercieel zijn ze in elk geval wel, ook al op een irritante manier. Op mijn keurige mail (geachte heer/mevrouw etc.) waarin ik aangeef af te zien van de verzekering komt per kerende post een éénregelige reply: “Waarom ziet u af van de verzekering?”. Geen aanhef, ondertekening, alleen die ene zin. En dat terwijl ik helemaal geen reden hóef te geven!

Ik werkte tien jaar bij de grote uitgevers van Nederland. In 2001 ben ik voor mezelf begonnen, als zelfstandig webmarketeer en freelance auteur. Op internet zijn zoekmachines mijn grote passie. Zo voer ik voor grote en kleine klanten Google AdWords-campagnes. Begin 2005 heb ik Feeder, de Nederlandse RSS zoekmachine, gelanceerd.

Categorie
Tags

19 Reacties

  Laurens

  Erg triest en inderdaad tenenkrommend zulke dingen. Het is toch niet toegestaan om dergelijke aanbiedingen te doen zonder ergens (hoe klein ook) te vermelden wat de voorwaarden zijn?


  7 september 2006 om 08:44
  Blokker

  Als een aanbieding bijna te mooi is om waar te zijn, dan… (vul zelf in)


  7 september 2006 om 08:56
  Anil van der Linden

  Ja, inderdaad een beetje jammer! Ik vind het vooral raar dat HEMA ‘in zee’ gaat met zo’n organisatie. Het zal de reputatie niet goed doen!

  De HEMA (Hollandse Eenheidsprijzen Magazijn Amsterdam) moet zich gewoon richten op haar primaire producten. Dit kost alleen maar klanten en wekt ergernis op…


  7 september 2006 om 10:32
  Ben-Anne Wieringa

  Eventueel de Garmin na een jaar (en bij het beëindigen van de verzekering) terugsturen omdat hij niet bevalt?


  7 september 2006 om 13:06
  Reneuh

  Ben-Anne Wieringa: dat kan natuurlijk nooit. Garmin accepteert zoiets niet. Als je niet tevreden bent , dan wordt het apparaat gerepareerd of anders heb je gewoon pech.


  7 september 2006 om 19:15
  Feeder

  AON is een assurantiemakelaar, geen verzekeraar. Dat hoorde ik net van mijn broer. Bedankt Diederik!


  7 september 2006 om 20:06
  Ben-Anne Wieringa

  @Reneuh: het was een grapje maar ik zal er voortaan 😉 bijzetten zodat het voor iedereen duidelijk is.


  8 september 2006 om 06:08
  Hans

  Gewoon lekker via Independer sluiten, veel goedkoper en dan krijg je nog gratis wegenwacht erbij ook!


  11 september 2006 om 05:11
  Robert

  Er is niets mis met deze actie hoor. Je kunt gewoon na een jaar opzeggen en naar een goedkopere verzekeraar overstappen. Je kan dan je navigatiesysteem houden en hoeft niets ervan terug te betalen. Dus wat is het probleem nou eigenlijk?


  20 september 2006 om 07:42
  Karel Kolb | Feeder

  Robert, het probleem is dat je wel degelijk moet betalen voor de Garmin als je na een jaar overstapt. Overigens werd ik hierover ook nog gebeld door de communicatiemanager van de HEMA. Er zouden feitelijke onjuistheden in mijn post staan. Op de vraag welke dat dan zijn heb ik nooit meer wat gehoord…


  27 september 2006 om 11:14
  snabbel

  Ik snap de commotie niet. Wat wil je dan? Een weekje autoverzekering bij Hema, de Garmin opstrijken en dan toedeloe Hema. Ieder weldwenkend mens voelt aan dat tegenover een dergelijke aktie, verplichtingen staan. Je vindt het normaal dat een ADSL-, een GSM- of een willekeurig tijdschriftabonnement voor een jaar wordt vastgelegd en stilzwijgend wordt verlengd? Wat is er dan mis met die voorwaarden van een Hema autoverzekering? Ikzelf heb geprofiteerd van deze aktie. Mijn verzekering werd meer uitgebreid, stukken goedkoper en op de koop toe een autonavigatiesysteem. Is toch een kadootje? Maak je niet zo druk zeg. Wat mij betreft is dit gezever op de vierkante milimeter. Maak je eens druk over de echte issues in het leven! Hema … hiep hoi, het leven is mooi!


  27 september 2006 om 16:12
  Karel Kolb | Feeder

  Snabbel, de verzekering was voor mij niet goedkoper en niet uitgebreider. Het ging mij puur om de Garmin. Dat mag jij vreemd vinden, ik zie daar met de beste wil van de wereld geen kwaad in. Ik vind het naief, zelfs behoorlijk dom, dat jij het normaal vindt dat bedrijven op deze manier een loopje met de consument nemen.


  28 september 2006 om 12:15
  Dea

  ik heb prima ervaringen met de hema en deze actie !

  lees gewoon voortaan de actievoorwaarden goed, daarin stond eea precies omschreven


  7 februari 2007 om 21:21
  Groninger

  Ik begrijp echt niet waar hier zo’n heisa om gemaakt wordt. Ik heb ook een goede ervaring met deze actie en het scheelt me stukken in de prijs. En zoals er al gezegd werd, navigatie op de koop toe, ze hebben toch niet voor niets erbij gezet dat je het binnen 2 weken op kan zeggen? Je gaat toch als aanbieder niet gelijk bij je actie al je voorwaarden plaatsen? Ieder z’n eigen hoor…

  Ik ben er in ieder geval blij mee!!


  13 april 2007 om 17:47
  Bart

  Het mag wel weer duidelijk zijn dat de Hema een team heeft ingeschakeld om online damage control te houden. Allemaal reacties van mensen zonder e-mailadres die de actie en Hema super vinden 😉

  Laten die mensen zich bezighouden met de biggenleed Hemaworsten..


  13 april 2007 om 18:59
  Santana

  Waar staat die opzegtermijn van 2 weken ?

  Want er staat bij de aktie ook OP=OP

  Dus als het meer dan 2 weken duurt voordat je weet dat

  de Garmin op is zit je voor een jaar aan de verzekering vast ?

  Dan heb je dus nog niets verdiend !!!


  19 april 2007 om 21:29
  Liesje20

  Soory hoor maar wat zeuren jullie nou? In de voorwaarden, DIE JE KUNT LEZEN OP DE WEBSITE VAN HEMA VERZEKERINGEN!, staat gewoon dat als je de verzekering binnen een jaar opzegd je de helft van de Garmin moet betalen. Vrij logisch lijkt me! Voor mij was de verzekering goedkoper dan mijn huidige verzekering en aangezien ik graag een navigatie wilde heb ik mijn verzekering mooi overgesloten naar de hema en het bevalt me prima!


  25 juni 2007 om 06:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!