Vaste netten, dynamische markten

5 augustus 2006, 09:51

Met de recente overname en fusies van de kabelbedrijven, is het aardig om het rapport Vaste netten, dynamische markten (pdf) nog eens te lezen. Het rapport, dat enkele maanden geleden is geschreven in opdracht van KPN, geeft een prima inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in de telecommarkt.

In het kort: Nederland beschikt over twee vaste netten (koper en kabel) die in de nabije toekomst breedbandinternet, telefonie en televisie kunnen leveren. De oude monopolieposities van KPN in de telefoniemarkt en van de kabelbedrijven in de televisiemarkt zijn al enige tijd aan verval onderhevig en zullen naar verwachting verder afkalven. Rondom deze twee vaste infrastructuren die voor triple play zullen gaan, staan diverse draadloze infrastructuren die slechts op delen van de telecommarkt serieuze mogelijkheden hebben. Mogelijk behoudt de kabel echter nog enige tijd een centrale rol ten behoeve van het tweede en derde toestel in huis. De telecommarkt op de middellange en lange termijn zal op grond van dit alles te kenschetsen zijn als een duopolie van twee vaste infrastructuren, waaromheen diverse draadloze infrastructuren zoals satelliet, UMTS en digitale ether in meerdere of mindere mate de concurrentie verder versterken.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!