1 juni Nationale Omkatdag voor webloggers

9 mei 2006, 06:32

De Nederlandse webloggemeenschap maakt zich weer op voor de jaarlijkse ‘omkatdag’, waarop meerdere weblogs gezamelijk van lay-out zullen veranderen. Ook dit jaar zal de dag traditiegetrouw plaatsvinden op 1 juni. Alle weblogs die zich aan hebben gemeld op www.omkat.net kunnen meedingen naar de beste nieuwe weblog lay-out en de daarbij behorende prijzen.

Het principe is simpel: Vraag aan weblogs of zij hun lay-out willen veranderen en doe dat op een bepaalde dag, vraag aan een jury om te beoordelen welke weblog het mooiste nieuwe ontwerp heeft en je hebt je prijswinnaar. About:Blank organiseert voor de derde maal op rij deze Nationale Omkatdag. De jury wordt nog samengesteld maar toegezegd hebben reeds Nonka.nl, awardwinnaar van de categorie Beste Vormgeving tijdens de Dutch Bloggies en Bert Hagendoorn van Dzone, het vakblad voor graphic designers.

Frank is sinds 2000 actief als blogger. De laatste jaren is hij een actief voorstander van het open internet en het indieweb: Hou controle over je eigen domein, je eigen data en eigen netwerk. Op zijn blog https://diggingthedigital.com/ schrijft hij over deze ontwikkelingen.

Categorie
Tags

18 Reacties

  media

  Kan mij iemand uitleggen wat het doel/nut is van die omkatdag? Je verandert een design omdat je daar aan toe bent of omdat de gebruikers daarom vragen maar toch niet omdat het de nationale omkatdag is? Ik heb het eerlijk gezegd nooit helemaal begrepen.


  9 mei 2006 om 06:40
  Michiel Heijmans

  Toch wel, Marco. Het is meer een soort van jaarlijks feestje. Een reminder dat je niet altijd tegen je huidige layout aan hoeft te kijken. Natuurlijk vervangen websites wel vaker hun lay-out, in verband met een nieuwe huisstijl of gewoon omdat de site een verouderd ontwerp heeft.

  Wat dat is met die weblogs die allemaal tegelijk van lay-out veranderen? Ik weet het niet. Misschien een stukje competitie, maar nooit veel. Een nieuwe lay-out wordt een soort cadeautje dat je op 1 juni uitpakt. Misschien dat dat het wel is. Een stukje onderhuidse spanning of zo. Ik heb er geen echte verklaring voor, maar misschien is dat ook wel het leuke van de omkatdag. het ongedwongene, maar met een deadline. Ontwerpen door mensen die geen ontwerper zijn. Frappant eigenlijk. Misschien is het niet te begrijpen. Gewoon een keertje meedoen en als een kuddedier op 1 juni aanstaande op F5 drukken.


  9 mei 2006 om 06:55
  media

  Ik zal op 1 juni in ieder geval eens eens rondje maken langs de nieuwe designs en me laten verrassen door de creativiteit van bloggend Nederland. Ben benieuwd!


  9 mei 2006 om 06:59
  Indira

  Best grappig, ik ga wel kijken, maar het heeft wel een hoog nerd-gehalte zeg… haha


  9 mei 2006 om 07:16
  Boudewijn

  MF ook in het nieuw ;-)!!


  9 mei 2006 om 07:24
  Michiel Heijmans

  @ Indira: Dat ga ik tegenspreken noch onderstrepen. Ben wel benieuwd naar aanleiding van wat je die conclusie trekt..


  9 mei 2006 om 07:35
  Fred Zelders

  Mag ik me bij de vrijwel meteen geplaatste ‘kritische kanttekening’ van Marco Derksen aansluiten? Ik begrijp het echt niet.


  9 mei 2006 om 09:00
  Remondo

  Heeft nog wel iets van het oude ‘wij-gevoel’ van de blogosphere. Laat je niet omkatten 🙂


  9 mei 2006 om 09:30
  Marc

  De mensch blijft een kuddedier


  9 mei 2006 om 09:57
  punkey

  @Fred en @Marco: Mooi he die blogosphere? Dat niet altijd alles te begrijpen is, maar er gewoon is. Gewoon voor de leuk. Zonder bijbedoelingen.


  9 mei 2006 om 10:31
  Eric

  Vermoedelijk bestaat er ook onder Bloggers de hang naar een zekere bevestiging van verwantschap onderling zoals dat ook het welbekende 1st May Reboot van de online designcommunity een groot succes heeft gemaakt.


  9 mei 2006 om 10:32
  Marco

  Frank slaat de spijker op zijn kop 😉


  9 mei 2006 om 10:35
  boudewijn

  alleen jammer dat het idee ge*kuch*jat*kuch*leend is van de may 1st reboot


  9 mei 2006 om 12:01
  Jacobien

  In Canada is 1 Juli nationale verhuisdag. Staat het hele verkeer vast met verhuiswagens.

  Zit ook geen logica in. Maar dergelijke acties (met zijn allen iets veranderen op een bepaalde datum)

  zijn dus niet nieuw of enkel voorbehouden aan internet.


  9 mei 2006 om 12:09
  punkey

  @boudewijn: Gezondheid. Maar ik zie het probleem niet? May 1st reboot richt zich op webdesigners in het algemeen, about:blank op webloggers. Wat is je punt? Dat het dan niet mag?

  @Jacobien: Goed idee daar in Canada 🙂 Zouden we ook eens met blogs kunnen doen. Voor 1 dag met een groep bloggers je content en je site op de domeinnaam van een ander zetten (in goed overleg natuurlijk). Of mag dat dan ook al niet meer? 😉


  9 mei 2006 om 12:54
  Fred Zelders

  @Frank M: “Gewoon voor de leuk”. Ja! DAAR hou ik van! Maar … dat is in de context van Nationale Omkatdag nog nooit verteld dacht ik.

  Trouwens … Ik ga er nooit van uit (en heb ook nooit gezegd) dat er bijbedoelingen waren en zijn.


  9 mei 2006 om 13:17
  Fred Zelders

  @Jacobien: Ik heb mij wel eens laten vertellen dat die nationale verhuisdag ontstaan is omdat op die datum de arbeidscontracten afliepen en dan niet altijd verlengd werden. De pechvogels moesten per die datum dan elders een baan geregeld hebben of op zoek naar een nieuwe job, en dus vaak ook verhuizen.


  9 mei 2006 om 13:31
  Jacobien

  @ Fred

  Aha, dat heeft mijn ex (canadees) er nooit bij verteld. Meer dat het een waar spektakel is en mensen dus ook expres hun verhuizing uitstellen tot de juiste datum. Of het nu uitkwam of niet.

  En daarna net z’n allen op vakantie 🙂

  @ Frank,

  🙂 Ja ruilen lijkt me geweldig. Mag ik van u een echte mannensite of een van de milieubeweging;-)


  9 mei 2006 om 16:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!