-
Hoe krijgen we de wereld écht mooier?
Er is een groeiend aantal signalen dat consumenten van merken en hun organisaties verwachten dat die ook van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij. Intussen laten consumenten het zelf op the moment of truth nogal afweten. Tussen denken en doen gaapt een gat van goede bedoelingen. Het lectoraat Marketing & Customer Experience van de Hogeschool Utrecht wil een community opzetten waarmee het kennis gaat uitwisselen en onderzoek doen naar oplossingen om dat gat te dichten. Deze blogpost is een oproep aan bedrijven en non-profitorganisaties om zich daarvoor bij hen aan te melden.
-
Bureau wordt Lab
We zijn een creatief bureau. We zijn een resultaatgericht bureau. We zijn een contentgedreven bureau. We zijn een creatief mediabureau. We zijn een bureau van doeners. We zijn een marketing- strategisch-creatief-content-media-gedreven bureau. Wie die 'we' ook zijn: ook de nieuwe bureaus in deze tijd zijn vooral uitvinders van hetzelfde wiel.
-
Maakt BrainsFirst de magie van voetbal kapot?
Wat een mens kan bereiken in zijn of haar werk, wordt bepaald door een samenspel aan factoren. Zaken als talent en doorzettingsvermogen spelen zonder twijfel een rol, maar ook de breinfuncties moeten niet worden onderschat. BrainsFirst brengt het toekomstpotentieel van talent in kaart door breinfuncties te meten. Het bedrijf doet dat voor uiteenlopende werkgevers, waaronder meerdere grote en kleine voetbalploegen en de KNVB.
-
De toekomst van marketing 2025
In het afgelopen najaar verrichtte De Ruijter Strategie in opdracht van de Hogeschool Utrecht en NIMA een uitgebreid onderzoek naar de vraag hoe het vakgebied en de functie marketing zich zullen ontwikkelen en welke gevolgen dat heeft voor toekomstig marketingonderwijs. Dat leverde een aantal thema's op die buiten het vak liggen, maar wel van groot belang zijn. Er zijn scenario's uitgewerkt en voorgelegd aan een grote groep marketingprofessionals.
-
Waarom piloten en strategen zo belangrijk zijn (terwijl ze bijna niets doen)
In digital advertising bepaalt de klant, al dan niet samen met een businessstrateeg, het doel. Bijvoorbeeld: omzetgroei. Ook checkt de (business)strateeg of de doelen in lijn liggen met de missie van het bedrijf en of de doelen van de campagne in lijn zijn met de jaardoelen. In uren heeft zo'n strateeg bij lange na niet hetzelfde aandeel in de campagne als de account executive en de specialisten. De strateeg is minder zichtbaar, de deuren van de cockpit zijn vaak gesloten, maar in absolute zin is het aandeel van een strateeg moeilijk te onderschatten.
-
Marketeer, wat kun je (nog) met SEO?
Je bent of werkt voor een middelgrote onderneming en investeert in online vindbaarheid, je hebt een aardig budget en daarmee heb je een bureau ingehuurd dat je helpt. Of je nou online verkoopt of niet: je wilt gevonden worden, al is het voor een proefrit of belafspraak. Je hebt een product of dienst waarvan je zeker weet dat iedereen het wil hebben, je hebt content gemaakt en alles gedaan wat het bureau van je vroeg maar je krijgt het niet voor elkaar om 'meer' uit SEO te halen. Waarschijnlijk groeit het SEO-verkeer wel, maar de omzet en de conversies blijven achter. Wat nu?
-
Marketingfacts Jaarboek 21-22 is onderweg!
De opstelling van het nieuwe Marketingfacts Jaarboek is (bijna) rond en dat betekent dat een heel keurcorps aan vrijwillig meeschrijvende auteurs en hyperspecialisten momenteel noeste arbeid verricht om op de deadline te komen met een geheel nieuw of geheel vernieuwd hoofdstuk voor het Marketingfacts Jaarboek.
-
Naming convention voor Google Ads-campagnes: 8 best practises
De naam die je aan een campagne geeft kán heel onbeduidend lijken. Het heeft namelijk geen enkele, directe invloed op de prestaties van je campagne. Toch kan het indirect een grote impact op je Google Ads-account, overzicht en tijdsbesteding hebben. De 'gewoonte' om campagnes logische namen te geven, heet ook wel naming convention. In dit artikel licht ik toe waarom de meeste SEA-specialisten heel strikt zijn in hun naming convention in het kader van overzicht, samenwerking, tijdsbesparing en het voorkomen van fouten en foutmeldingen. Ook geef ik je praktische voorbeelden van een goede naming convention.
-
Big data-marketing? Een framework is efficiënter
Al decennia lang is ‘big data’ dé grote belofte. Met al die bakken vol data kun je ‘intelligence’ genereren voor jouw bedrijf. Sterker nog: als je over een langere tijd data verzamelt kun je op basis van het verleden zelfs toekomstig gedrag van bezoekers, prospects en klanten voorspellen. Inmiddels verzuipen we in data. Verbranden massaal uren en budgetten om AVG-proof data binnen te halen, te onderhouden en te analyseren. Terwijl het vaak weinig oplevert. In het boek ‘Backwards Market Research’ schrijft Alan Andreasen dan ook: “Werk uit waar je de data voor wilt gebruiken. Begin met wat je nodig hebt. Dat is het tegenovergestelde van big data.” Een framework helpt je bepalen wat je nodig hebt. Zodat je wél efficiënt en doelgericht data binnen een herkenbare context gaat genereren.
-
Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in 2021 volgens VIA
Om te voorkomen dat professionals aan de bureau-, technologie- en publisherskant in dezelfde valkuilen als vorig jaar stappen, hebben de VIA*-taskforcevoorzitters de belangrijkste trends en (technologische) ontwikkelingen van 2021 voor je op een rij gezet. Ook geven ze tips hoe je hier slim op kunt inspelen.
-
Headless CMS en SEO - houd je koppie erbij
Een headless CMS. Misschien heb je er wel eens van gehoord, omdat je webbouwer de term wel eens heeft laten vallen. Misschien ben je zelfs al aan het overwegen om over te gaan op een headless CMS. Dit is een flinke stap en eentje die serieuze gevolgen kan hebben voor de SEO van de website. In dit blog leg ik uit waar je bij een headless CMS rekening mee moet houden voor SEO.
-
B2B-marketeer: je bent geen manusje van álles
In veel B2B-organisaties dient 'marketing' vooral het soepel functioneren van sales. Nu marketing zo'n bepalende rol heeft gekregen bij de reis die klanten door de funnel afleggen, wordt het hoog tijd voor een herwaardereing van marketing door traditioneel ingestoken bedrijven. Er is veel voor te zeggen beter samen te werken en van die rol als loopjongen voor de commerciëlen af te komen. Want tenslotte wil je hetzelfde.
-
Totale kijktijd stijgt, inkomsten dalen
Eind 2019 publiceerden Berry Punt (Nielsen) en ik in een tweeluik een analyse en prognose over de opbrengst van een kijkminuut. Hierin werd vastgesteld dat de inkomsten vanuit de kijker toenemen en dat het aandeel van de adverteerder steeds kleiner wordt. Het succes van betaalde videodiensten zoals Netflix, Videoland, Amazon Prime en Disney Channel geven de markt voor betaalde videoconsumptie een flinke impuls. Inmiddels zijn we een (corona-) jaar verder en geven we andermaal onze visie op basis van nieuwe data en inzichten.
-
De veranderende relatie tussen adverteerder en bureau
Aan het eind van het jaar maken we de balans op van dit rare jaar. 2020 kan ook in de reclame-industrie de prullenbak in. Wat kunnen we dan verwachten in 2021? Ervan uitgaande dat de lockdown tot midden januari zal gelden en dat daarna de markt weer op gang komt. Wat verandert er in de relatie tussen adverteerders en bureaus?
-
Google Analytics 4: van bereik naar betrokkenheid
Plotseling en ruw. Dat was mijn kennismaking met Google Analytics 4. Er zijn deels nieuwe rapporten, zónder de bekende bounce- en uitstappercentages. En mét onder andere 'betrokkenheid' en 'scrolls'. Google Analytics 4 is een stap van bereik naar betrokkenheid. Je krijgt meer inzicht in de daadwerkelijke interactie en acties van bezoekers. Fijn dat daarvoor niet altijd extra code meer voor nodig is. En het gelukkigst werd ik van..... de zoekfunctie. Die is gebleven en heeft me goed geholpen.