Zorguitgaven stijgen met 50 procent

30 augustus 2004, 16:41

De zorguitgaven zijn de laatste vijf jaar met 50 procent toegenomen. In de periode tussen 1998 en vorig jaar stegen de uitgaven voor de twee grote ziektekostenverzekeringen met 12,5 miljard euro tot 37 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het College voor zorgverzekeringen (CVZ), dat de kosten van de Ziekenfondswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) heeft berekend.

Bijna de helft van de totale uitgaven is besteed aan de gehandicaptenzorg en de verpleegzorg. Een kwart van de uitgaven (9,3 miljard euro) ging naar ziekenhuiszorg. Aan huisartsenzorg werd vorig jaar ruim een miljard euro uitgegeven; aan de uitvoering en beheer van zorg door de ziekenfondsen, zorgkantoren en de diverse bestuursorganen 745 miljoen euro.

Opvallend is de explosieve stijging van uitgaven aan verloskunde en kraamzorg. De kosten in dat veld stegen met 70 procent. Ook de uitgaven voor chronische zorg en huisartsenzorg stegen fors; beide met 60 procent. De explosieve groei van zorguitgaven nam vorig jaar over het algemeen wat af, maar onder meer bij de geestelijke gezondheidszorg was de stijging toen juist nog sterker dan voorgaande jaren.

De nominale ziekenfondspremie steeg eveneens sterk in de onderzoeksperiode. Moest in 1998 nog 98 euro worden betaald, vorig jaar was dat al opgelopen tot 356 euro. De Ziekenfondswet wordt nu voor 17 procent gefinancierd door de opbrengsten uit nominale premies, tegen 7 procent in 1998.

Verder is opmerkelijk dat ondanks een hogere opbrengst uit de eigen bijdragen voor de AWBZ, het aandeel van de eigen bijdragen in de kosten voor de AWBZ juist is gedaald. Dat komt omdat de kosten voor de ABWZ veel sterker zijn gestegen dan de eigen bijdragen.

Bron:

http://nu.nl//novum/article.phtml?url=binnen/novum.08-30-2004.0081.xml

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!