Zoekmachinespam SitePage.nl kost Google meer dan 10K per maand

26 augustus 2005, 07:31

Na het debacle romdom de zoekmachinespam van Vinden.nl en de acties die onlangs door Google ondernomen zijn tegen diverse websites om dezelfde redenen (zie onder meer: deze en deze post op Marketingfacts) zou je toch denken dat men leert van andersmans fouten. Niets is minder waar, zo blijkt uit deze nieuwe case. Graag stellen we u voor aan een initiatief dat het wel heel bont maakt: SitePage.nl.

SitePage trekt meer dan 100.000 bezoekers per maand op basis van meer dan 700.000 webpagina?s die allen gericht zijn op niet veelvoorkomende zoekopdrachten, waarop vrij gemakkelijk topposities in de zoekmachines te behalen zijn. Zie hiervoor ondermeer het aantal geindexeerde webpagina?s van SitePage in Google. Maar het mooiste moet nog komen… SitePage verdient haar geld namelijk met het tonen van Adsense advertenties uit het Google Content Network, welke worden getoond op basis van Google?s eigen zoekresultaten!

Opvallender is echter dat wij onlangs in een gesprek met enkele heren van Google SitePage al “getipt” hadden en er nu nog niets aan gedaan blijkt te zijn.

Voor hen die Google?s Spam Report functie eens willen testen: bij deze bent u van harte uitgenodigd.

Wolter Tjeenk Willink
Oprichter / Directeur bij Traffic Builders

Entrepreneur met passie voor digital marketing, oprichter van Traffic Builders: hèt full funnel digital marketingbureau van Nederland. Wolter Tjeenk Willink is regelmatig als gastspreker/-docent te gast bij diverse congressen en opleidingsinstituten waaronder Windesheim Flevoland en Nyenrode Business University. Traffic Builders is hét digital marketingbureau dat gelooft in de kracht van datadriven marketing en merkcommunicatie. Combineer je die twee dingen, dan krijg je een digital marketing strategie waarbij je kanalen en het budget optimaal inzet en de juiste snaar raakt bij je doelgroep. Dus, lees snel verder over onze aanpak als digital agency voor marketing en media. Je bent slechts een paar klikken verwijderd van je eerste kennismaking met Traffic Builders. Goed om te weten: we houden wel van een uitdaging!

Categorie
Tags

23 Reacties

  Noedie

  Waarom is het spammen wat sitepage doet? Het enige wat ze doen is gebruik maken van een bug in het google systeem!

  Het is volgens mij niet zo dat sitepage zelf al die pagina’s loopt aan te melden bij de zoekmachine. Google maakt zelf de fout door blind maar al die pagina’s te indexeren. Persoonlijk vindt ik dat ze het gewoon erg slim doen bij sitepage door gebruik te maken van het feit dat google gewoon té goed is!


  26 augustus 2005 om 08:15
  Remi

  @Wolter,

  Heb je kunnen achterhalen waar ze de content vandaan halen? die ziet er erg gescraped uit, maar ik kan zo snel niet ontdekken waar ze het vandaan halen.


  26 augustus 2005 om 08:27
  trafficb

  @Remi

  Nee nog niet. Op basis van enkele pagina´s constateerde ik dat het Google´s eigen content was, maar nu ik wat meer zoekopdrachten ingeef zie ik toch dat de content (deels of geheel) ergens anders vandaan wordt gehaald. Misschien een mix van diverse engines.

  Als ik vanmiddag nog een gaatje vind in de planning zal ik nog eens rondneuzen.


  26 augustus 2005 om 08:37
  BasW

  Eén van de truuks die ze toepassen is het maken van zoekmachinevriendelijke links van zowel de meest recente als de populairste zoekopdrachten.

  Op die manier maak je van die zoekresultaten zowel actuele als populaire content. Eigenlijk heel simpel. Hé, er staat nu ook dit bij de recente zoekopdrachten: “zoekmachine spam door Sitepage”.

  Hoe kan dat nou?

  Trouwens ook een goede manier om je eigen traffic op te kalefateren, gewoon regelmatig een zoekopdracht naar je eigen site op Sitepage zetten, of een zoekopdracht waarvan je weet dat je site daar als eerste uit komt….


  26 augustus 2005 om 09:25
  Jochem Prins

  @Wolter,

  Waar heb je de 10K per maand op gebaseerd? Info van Google?

  Mij is deze site ook al diverse malen opgevallen en ik heb ook al eens een spamreport ingevuld. Blijkbaar heeft Google het erg druk.

  Of zijn ze stiekem toch ook wel blij met de inkomsten die het voor Google met zich meebrengt?


  26 augustus 2005 om 09:50
  trafficb

  De 10K heb ik van een insider die de persoon achter SitePage vaag via via kent. Maar de info is wel rechtstreeks van deze persoon zelf afkomstig. Niet dat dat ertoe doet overigens.


  26 augustus 2005 om 10:13
  kees

  waarom vermeld je het dan?


  26 augustus 2005 om 10:39
  De Mol

  Volgens mij is de functie “Bekijk advertenties over:” ook niet helemaal volgens de richtlijnen van Google, of wel?


  26 augustus 2005 om 11:21
  yvoschaap

  Ik vind het persoonlijk een beetje overdreven om deze site eruit te pikken, en er een post over te maken. Er bestaan duizenden van dit soort sites op het net (volgens mij gebasseerd op een scraper-standaard-site-script die je kan kopen). Waarom is deze zo interesant, en 10k /maand = 300 bezoekers per dag. Daar verdien je niet een noemenswaardig bedrag mee met adsense.

  “Bekijk advertenties over:” is dubieus, officieel mag je niks bij de adsense bloks zetten om de inhoud aan te prijzen of aandacht op te focussen. Denk niet dat google hierover valt. Waar ze wel over zullen vallen is dus dat het idd geen toegevoegde waarde heeft (de site dus)


  26 augustus 2005 om 11:29
  Bart N.

  “Zoekmachinespam SitePage.nl kost Google meer dan 10K per maand”

  Ik vraag mij trouwens af hoe jullie erbij komen dat dit geld kost aan Google ? Google heeft een deel van de Adsense advertentie inkomsten dus dit brengt geld op voor Google.


  26 augustus 2005 om 12:37
  BasW

  Klik eens op wat links in de gegenereerde content, die zijn voor de helft dood. Ze scrapen dus klakkeloos wat flarden relevante tekst om content te genereren…


  26 augustus 2005 om 13:18
  Frank

  Wat ik me nu afvraag; Zou Google het account van deze website ook kunnen blokkeren en de inkomsten laten vervallen? Ook met terugwerkende kracht?

  Ben namelijk benieuwd of zoekmachine optimalisatie uberhaubt ergens voorkomt in het beleid van Adsense.


  26 augustus 2005 om 13:57
  John Kivit

  Sitepage bereikt volgens onze Multiscope Visiscan metingen in de maand juli ruim 1 miljoen unieke bezoekers en is daarmee de nummer 96 website van Nederland. Binnen het segment ‘portals, zoekmachines & indexen’ haalt het zelfs een 7e positie. Vooral opvallend dat het zo eenvoudig is om Google te truuken. Het kan bijna niet anders of Sitepage verdient goed aan deze praktijken die niets toevoegen aan de kwaliteit van het web. Helaas komt deze vorm van ‘hit and run’ steeds vaker voor en levert het genoeg rendement op dat Sitepage de negatieve publiciteit voor lief neemt.


  26 augustus 2005 om 15:52
  John Kivit

  Zoeken.nl: nummer 8 in het segment ‘portals, zoekmachines en indexen’ in juli. Ruim 800.000 unieke bezoekers.


  26 augustus 2005 om 17:53
  trafficb

  Ja het is echt ongelooflijk. Helemaal als je in aanmerking neemt dat Remi en Jeroen vd W. m.b.t. Vinden.nl al eerder over dergelijke praktijken tipte. We kunnen niet anders dan het erop houden dat men het in Mountainview (US) er druk heeft bij Google.

  Een opmerking die stof tot nadenken doet opwaaien overigens, dat Google hier ook aan verdient. Maar onwaarschijnlijk dat ze de relatief luttele inkomsten uit dit soort praktijken prefereren boven het vasthouden aan de eigen missie en richtlijnen ten aanzien van zoekmachine optimalisatie.


  27 augustus 2005 om 14:26
  jan huibers

  Mensen, ik heb puur uit hobby voor 4mnd terug de website sitepage.nl opgezet om te kijken hoe het ging lopen.

  Natuurlijk maak ik gebruik van zoekmachine vriendelijk linken in de pagina waardoor ik zowieso beter in de zoekmachines zou scoren.

  Ik had echter nooit verwacht dat het zo hard zou gaan als in de afgelopen maanden het geval was, heb zelf moeten verhuizen naar een andere server om de boel goed te laten lopen omdat de server van de eerdere provider het niet meer aankon.

  Maar goed, volgens mij heeft google nu wel gereargeerd op de spamreports want vanavond om 22u waren alle results uit de google index verdwenen.


  27 augustus 2005 om 21:13
  media

  Dank voor de update jan, je hebt er in ieder geval een paar maand van kunnen profiteren. Kun je iets zeggen over de bezoekcijfers en de opbrengsten? Denk dat iedereen daar nu wel benieuwd naar is.


  28 augustus 2005 om 05:28
  jan huibers

  Tja ik had de laatste paar weken rond de 100.000 bezoekers per dag met als topdag 25 augustus met bijna 118.000 bezoekers.

  Wat de site betreft, ik ben niet van plan om ermee te stoppen en het vind het gewoon leuk om zoiets te maken en door te ontwikkelen.

  Ik was al bezig met een urlsubmit op basis van registratie zodat ik in de toekomst niet afhankelijk ben van oa results van derden.


  28 augustus 2005 om 06:40
  jan huibers

  @spamkiller

  Ik heb alleen sitepage(s).nl die andere zijn van een bekende die ik voor 4mnd terug de 1e versie van mn scripting had gegeven omdat hij weleens wat designde voor me.

  Dat was in de tijd dat ik 1000 bezoekers per dag had en daar al redelijk tevreden mee was.


  28 augustus 2005 om 06:44
  media

  Ivan, lees de reactie van jan huibers (eigenaar van sitepage.nl) hierboven: “Maar goed, volgens mij heeft google nu wel gereargeerd op de spamreports want vanavond om 22u waren alle results uit de google index verdwenen.”

  Inderdaad dus, Google heeft op zaterdagavond om 22 uur de stekker uit getrokken. Ook aardig om dit te volgen in de live-grafiek die Robin hierboven heeft gepost.


  29 augustus 2005 om 10:20
  jan

  inmiddels 2 jaar geleden.. Wolter.. nu kun je wel met een gerus hart vertellen wat de daadwerkelijke reden voor jou was om dit topic te openen? 🙂


  11 september 2007 om 17:22

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!