Je bekijkt een artikel van

Zó maak je reclame

9 augustus 2019, 09:00

Boekrecensie ‘Zo verkoop je alles’

Welke boeken zijn interessant en wat vinden ervaren marketingprofessionals ervan? NIMA Register Marketeers recenseren de meest uiteenlopende marketing-gerelateerde boeken. Ditmaal ‘Zo verkoop je alles’ van Erwin Wijman.

Deze recensie is geschreven door Eric van Arendonk, Register Marketeer en adviseur voor marketing, strategie en managementvraagstukken bij Florpartners BV. Hij is tevens medeauteur van ‘Neuromarketing’ en docent Marketing bij SRM.

‘Zo verkoop je alles’ is een nogal prestigieuze titel. Het wordt nog mede versterkt door de ondertitel ‘Hoe je reclame maakt waar iedereen blij van wordt’. Daarnaast is de kaft van het boek schreeuwerig, alsof het uitverkoop is. Dit uiterlijke vertoon blijkt kenmerkend voor de inhoud van het boek.

De inhoud wordt daadwerkelijk aan je verkocht door de auteur. Menig hoofdstuk begint met ‘je moet…’, ‘waarom je niet…’, ‘acht manieren om…’. Het boek bestaat uit een fikse opsomming van mogelijke manieren die je kunt inzetten om reclame te bedrijven. Wijman beschrijft meer dan honderd middelen, zowel online als offline. Daar kun je zeker de juiste uit kiezen. Allen zijn uitvoerig beschreven met de voor- en nadelen en gericht op actie.

“De inhoud van het boek wordt daadwerkelijk aan je verkocht”

Wat ontbreekt is de onderlinge samenhang tussen al die mogelijkheden. Het boekt geeft je geen leidraad hoe je middelen kunt combineren om bepaalde doelen te bereiken. Het is een salesboek pur sang en zeker geen marketingboek, hoewel het wel een handig naslagwerk is om de mogelijkheden weer even scherp te krijgen. Na het lezen ben je volledig op de hoogte van de beschikbare middelen, maar je zult zelf zonder hulp van de auteur moeten uitzoeken wanneer je wat inzet.

De auteur, Erwin Wijman, noemt zichzelf de bekendste Nederlandse marketingdeskundige. Ik moet zeggen dat ik toch wel wat jaartjes in het vak rondloop, maar dit was mijn eerste kennismaking met hem. Het boek neigt dan ook naar veel schreeuwen om iets te verkopen, in plaats van het zoeken naar echte relevantie. Mensen worden alleen blij van reclame als die voor hen relevant is.

Zo verkoop je alles

Auteur: Erwin Wijman

ISBN: 9789461263315

Uitgever: Haystack

Druk: Eerste druk 2019

Bang iets te missen? Samen pakken we de inkoopkorting! NIMA Books houdt voortdurend bij welke marketingboeken je volgens ‘de markt’ in de kast moet hebben staan. Als naslagwerk, als pageturner, als doorbladerexemplaar of als basisboek. De lat ligt hoog, maar praktische toepasbaarheid, actualiteit en relevantie zijn doorslaggevend. Ieder kwartaal een geselecteerd boek met een heldere toelichting. Mail naar: members@nima.nl

In Nederland zijn ongeveer 130 mensen Register Marketeer. Een aantal van hen blogt (via Marketingfacts en NIMA.nl) over ontwikkelingen in marketing, events over strategische marketing en post ook recensies over marketingliteratuur. De titel NIMA Register Marketeer is een Europees kwaliteitskeurmerk voor topmarketeers. De titel is in 1992 in het leven geroepen en om gecertificeerd te kunnen worden als RM, met het bijbehorende recht de titel te mogen voeren, moet je als marketeer aan een aantal eisen voldoen. Ze zijn werkzaam op strategisch marketingniveau en moeten hun kennis en ervaring jaarlijks te actualiseren. Elke vijf jaar worden Register Marketeers opnieuw beoordeeld. Voor strategen in marketing zijn de officiële titel en de certificering van grote waarde. Zowel voor binnenlandse als buitenlandse bedrijven staat de titel Register Marketeer garant voor zeer brede en actuele kennis en ervaring op strategisch marketingniveau. Meer weten over NIMA Register Marketeers?

COMMUNITY
Categorie
Tags

1 Reactie

    Gert

    ik ken hem ook niet. Goeie recensie dus


    13 augustus 2019 om 07:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!