World wide web heeft nationale trekjes

20 juli 2003, 07:46

Het internet bestaat uit een honderdtal segmenten waarvan het dekkingsgebied ruwweg overeenkomt met landen. Dat concluderen onderzoekers van een aantal wetenschappelijke instellingen in de Scandinavische landen en Amerika.

De onderzoekers van het Amerikaanse Brookhaven National Laboratory, het Nordic Institute for Theoretical Physics in Denemarken, en het Niels Bohr-instituut en de Universiteit voor Wetenschap en Technologie te Noorwegen namen een andere invalshoek dan gebruikelijk. In plaats van op de knooppunten van het netwerk richtten de onderzoekers hun analyse op de verbindingen tussen die knooppunten.

Op de in kaart gebrachte structuur van verbindingen lieten de onderzoekers een variant los van de ‘random walker’-diffusiemethode. Met deze methode zal na verloop van tijd een evenwicht ontstaan in het verkeer over de verschillende verbindingslijnen. De onderzoekers constateerden dat dit het eerst gebeurde in afgebakende gebieden waarvan de begrenzingen min of meer overeenkomen met de bestaande landsgrenzen.

Die conclusie is op zich verrassend voor een medium dat de naam heeft dat het de landsgrenzen doorbreekt. Maar daar was het de onderzoekers niet om te doen. De bedoeling van het onderzoek is te achterhalen, wat de basispatronen in het internetverkeer zijn. Daarmee kunnen zwakke punten in het net ge?dentificeerd worden. Bovendien is het werk dienstig bij het ontwerpen van software voor het optimaliseren van het netwerkverkeer over internet.

Bron:

http://arxiv.org/PS_cache/cond-mat/pdf/0212/0212001.pdf

Via:

Automatiseringsgids

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!