Je bekijkt een artikel van Teamleader
partner

Wees niet bang voor de cloud #ADV

29 oktober 2015, 09:30

Wie jaren geleden voorspelde dat de cloud vandaag gemeengoed zou zijn in het Nederlandse bedrijfsleven, krijgt maar half gelijk. Nederlandse bedrijven experimenteren lustig met de cloud, maar reuzenstappen blijven uit. Gebrek aan kennis, vrees voor datalekken en de hoge kostprijs zijn daarvoor de meest gehoorde redenen.

Dat is jammer, want die twijfels zijn vaak ongegrond. Cloudtoepassingen zijn net dé manier voor kleine bedrijven om makkelijk, goedkoop en betrouwbaar in hun IT-behoeften te voorzien. Vooral Software-as-a-service (SaaS) biedt tal van voordelen voor het mkb. Heb jij nog twijfels bij de cloud? Laat deze blog ze wegnemen!

Modellen & cijfers

We onderscheiden 3 types cloudmodellen:

  • IaaS: bij Infrastructure-as-a-Service beheert de service provider de hele IT-infrastructuur zoals servers, werkstations en netwerkcomponenten.
  • PaaS: bij Platform-as-a-Service beheert de service provider de infrastructuur, maar kan de gebruiker daarbovenop eigen software ontwikkelen en/of implementeren.
  • SaaS: bij Software-as-a-Service krijgt de gebruiker, doorgaans via een webbrowser en met een abonnementsformule, toegang tot software die draait op de servers van de service provider.

Cijfers van Eurostat uit november 2014 geven aan dat 28% van de Nederlandse bedrijven op een of andere manier in de cloud werkt. Dat is ruimschoots meer dan het Europese gemiddelde (19%), maar lager dan de adoptiegraad in bijvoorbeeld Scandinavië en, verrassend, Italië.

Volgens de MKB Cloud Barometer 2015 gebruikt 46% van de onderzochte bedrijven in Nederland SaaS. Opvallend is de internationale samenhang tussen SaaS-implementatie en groei, waarbij mkb’ers die 3 of meer SaaS-applicaties gebruiken, gemiddeld 20% meer groeien dan niet-SaaS-gebruikers.

Het loont dus de moeite om een blik te werpen op de mogelijkheden die SaaS te bieden heeft voor het mkb. Daarvoor moeten natuurlijk eerst een aantal mythes worden aangepakt.

Mythe 1: De cloud is onveilig

Dit is de meest hardnekkige mythe. Uiteraard hangt de veiligheid van jouw kostbare data af van je cloudprovider. Zijn de data echter goed versleuteld, dan is de veiligheid ervan vaak beter verzekerd dan op een lokale server.

Beveiligingsprotocollen als HTTPS en SSL houden elke communicatie tussen browser en webserver uit de klauwen van hackers. Ook multi-factor authenticatie (MFA) aan gebruikerszijde is geen overbodige luxe. Tot slot blijft een sterk wachtwoord het sluitstuk van je beveiliging. Kwetsbare wachtwoorden veroorzaakten immers de iCloud hack van 2014.

Mythe 2: De cloud is onbetrouwbaar

99.999% betrouwbaarheid: daar streven cloud providers naar. Ter illustratie: Microsoft Azure, het zorgenkind der grote aanbieders, registreerde amper 40 uur downtime in heel 2014, goed voor 99.9354% betrouwbaarheid.

Maar die cijfers doen er niet eens toe. “Embrace failure” is een pijler van de cloud: het risico dat iets misloopt bestaat altijd. De cloudarchitectuur moet daar dus mee om kunnen. Netflix werkt zelfs met Chaos Monkey, software die crashes simuleert om de Netflix-app zo tolerant mogelijk te maken voor fouten.

Dichter bij kantoor worden SaaS-applicaties in kleine stukjes opgedeeld (zogeheten microservices), verspreid over meerdere webservers in verschillende zones. Al gaat een hele serverzone plat, de applicatie blijft gegarandeerd werken.

Niet overtuigd? Bedenk dan dat NASA Amazon Web Services (AWS) gebruikt voor haar missies naar Mars. Als het goed genoeg is voor NASA, waarom dan niet voor jouw bedrijf?

Mythe 3: De cloud is duur

Helemaal fout. De cloud is heel democratisch: grote ondernemingen drijven de innovatie van de cloud, en kleinere bedrijven genieten mee voor een zacht prijsje. Dat resulteert in opslagcapaciteit en beveiligingsniveaus die in een fysiek datapark nagenoeg onbetaalbaar zouden zijn.

Want de verborgen kosten van “on-premise” IT worden snel vergeten: installatie, licenties, onderhoud, updates, gespecialiseerd IT-personeel, enzovoort. In de cloud betaal je daarentegen enkel voor wat je gebruikt, zonder hardware-investeringen en dure updates. De bikkelharde concurrentiestrijd in de cloud trekt de prijzen bovendien jaar na jaar omlaag.

Teamleader: de handigste tool in de cloud

Met Teamleader, dé online tool voor het mkb, benut je de voordelen van de cloud ten volle. Gewoon inloggen en van start gaan, geen installatie vereist. Wil je enkel CRM, offertes en tijdregistratie? Dan betaal je ook alleen daarvoor. Extra modules en gebruikers activeer je in 1-2-3 wanneer je ze nodig hebt. Je hebt overal toegang tot je gegevens, ook mobiel, waardoor je superefficiënt werkt. Dankzij integraties met Cloudsign en Invoicecloud kunnen je klanten bovendien offertes digitaal ondertekenen en facturen betalen. Zo worden ook zij op slag fan.

Benieuwd? Probeer Teamleader gratis 14 dagen uit!

Teamleader CRM: one overview for all your customer data. Easy to use, accessible at any time and at any place. Our tool allows you to online manage your customers, send invoices and easily plan projects to help you speed up your administration. Have a question? We are here to help!

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!