Weblogs voor blinden

23 januari 2006, 19:15

Met deze titel begint een artikel op het weblog van Willem Karssenberg. Willem mailde mij een feed voor Feeder en we ‘raakten aan de praat’. Hij vertelde o.a. bezig te zijn met een experiment om weblogs ook voor blinden toegankelijk te maken.

Ik ben zelf niet zo thuis in het podcasten maar vind deze onderneming erg sympathiek. Misschien willen jullie eens een kijkje nemen en zien of je Willem verder kunt helpen?

Ik werkte tien jaar bij de grote uitgevers van Nederland. In 2001 ben ik voor mezelf begonnen, als zelfstandig webmarketeer en freelance auteur. Op internet zijn zoekmachines mijn grote passie. Zo voer ik voor grote en kleine klanten Google AdWords-campagnes. Begin 2005 heb ik Feeder, de Nederlandse RSS zoekmachine, gelanceerd.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Michel

  Ik begrijp het niet helemaal. Internet is toch al geruime tijd bereikbaar voor blinden door aan de ene kant de voorlees-software en de andere kant software die teksten omzet naar braille. Zelfs auditief navigeren is reeds een ingeburgerde term in het land der blinden. Werkt dit allemaal niet voor weblogs? Of wordt het wiel opnieuw uitgevonden of mis ik iets anders?


  23 januari 2006 om 20:50
  Willem

  @ Michel

  Ik begin met te zeggen dat ik door feed2podcast.com op het idee ben gebracht. Zodra je bij hen kunt kiezen voor “Dutch Language” vind ik het prima. Je noemt in je eerste reactie de software en de braille regel die er al voor blinden is. Heb je wel eens de moeite genomen over de schouder van een blinde mee te kijken wat hij allemaal voor zijn kiezen krijgt als hij een gemiddelde website opent, bijv. omdat er geen alt en title tags zijn gebruikt? Doe het één keer en je wilt nooit meer internetten! Wat ik gedaan heb is niet meer dan een experiment in de hoop dat dit soort zaken alleen maar beter en makkelijker worden voor blinden. Als tekst goed en snel om te zetten zou zijn naar spraak, los van devices die heel veel geld kosten en vaak gebonden aan één machine, dan is dat voor hen toch winst?

  @ Marco

  Die text to speech draait al een hele tijd op mijn notebook. Ik heb daar destijds nogal wat voor moeten doen. Als je wilt, benader me even en ik help je!


  23 januari 2006 om 22:33
  Michel

  @Willem: het is ook geen verwijt van mijn kant hoor, ik probeer het alleen te begrijpen. Ik begreep alleen dat internet tegenwoordig redelijk toegankelijk was voor blinden, maar dat is dus duidelijk niet zo.

  Die text to speech zie ik overigens ook niet in het Nederlands. Is de Duitse of Engelse versie wel beter te verstaan dan feed2podcast? Het lukt mij namelijk niet de voorbeelden te openen.


  24 januari 2006 om 07:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!