Wat is het verschil tussen een website en weblog?

11 oktober 2004, 18:45

Regelmatig wordt mij (en andere bloggers) de vraag gesteld wat nu eigenlijk het verschil is tussen een website en een weblog. Er zijn inmiddels dan ook verschillende definities van weblogs (zie o.a. de kracht van weblogs als communicatiekanaal) en toelichtingen op de verschillen tussen beide (zie o.a. masternewmedia.org). Ik heb wat mij betreft de belangrijkste verschillen op een rij gezet en ben uiteraard benieuwd naar de mening van jullie.

Naast de technische verschillen, die ik hier even buiten beschouwing laat, verschilt een weblog mijn inziens van een website door:

  1. informele/ongeredigeerde content

  2. mogelijkheid om een reactie te plaatsen bij een bericht

  3. berichten staan in chronologische volgerde (nieuwste bovenaan)

  4. berichten bevatten hyperlink(s) naar bron(nen)

  5. wordt regelmatig geupdate

  6. berichtgeving is open en eerlijk (met correcties indien nodig)

Het is nog maar de vraag of je een ‘weblog’, dat niet voldoet aan een van deze eigenschappen, nog een weblog mag noemen. Zo vind ik bijvoorbeeld de ‘weblogs’ van het NRC en de Volkskrant geen echte weblogs. Er is immers geen mogelijkheid om een reactie te plaatsen waardoor een online interactie tussen schrijver en lezer onmogelijk is. Beide ‘weblogs’ maken slechts gebruik van de technologie en het principe van een online dagboek maar missen de details om zich te ontwikkelen tot een levendig weblog.

Een aardige metafoor is ooit gegeven door Ton Zijlstra:

The difference between a website and a weblog is like the difference between a photo and film. Yes it’s both pictures, but the richness of the message conveyed is much bigger in the latter.

De metafoor is goed gekozen omdat ook in mijn beleving een website ‘statisch’ is en in het meest ideale geval een chronologische reeks van ‘foto’s’. Een weblog is veel meer als een ‘film’, dynamisch en met veel meer gevoel.

Iemand toevoegingen of een andere mening?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!