Aantal video on demand-huishoudens gestegen naar 2,7 miljoen

4 januari 2014, 08:58

1 miljoen nieuwe Video on Demand-huishoudens in 2013

In Nederland hebben 2,7 miljoen huishoudens video-on-demand gekeken. Dat zijn er 1 miljoen meer dan een jaar terug. Dit blijkt uit de ‘Marktmonitor Video on Demand in Nederland’ die vandaag voor de tweede maal dit jaar is verschenen. VoD kijken verloopt het meest via internet/kabelproviders (67 procent), eenderde kijkt VoD via online VoD-diensten.

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om films en series thuis On Demand te kijken. En het liefst rechtstreeks via hun kabel- of internetprovider. In het laatste kwartaal van 2013 hebben 200.000 nieuwe huishoudens gebruik gemaakt van Video on Demand, een groei van 8 procent. Met in totaal 1 miljoen nieuwe VoD-huishoudens in 2013 kijken nu 2,7 miljoen huishoudens wat zij willen, wanneer zij willen. De TV blijft daarbij het meest populaire scherm.

“VoD in 2017 goed voor 206 miljoen euro”

De Stichting Video on Demand voorspelt dat deze groeitrend in 2014 flink doorzet. Nederlandse consumenten zullen in 2014 in totaal 25 procent méér aan VoD-diensten besteden. De verwachte VoD-omzet stijgt van 97 miljoen euro in 2013 naar 120 miljoen euro in 2014, zo voorspelde PwC in september 2013. In 2017 is de VoD-markt naar verwachting goed voor 206 miljoen euro.

Tweederde VoD via internetproviders

“Opvallend is dat ondanks de komst van nieuwe VoD-diensten het kijkgedrag van Nederlanders niet wezenlijk is veranderd,” licht Danielle Tamis, woordvoerder van de Stichting Video on Demand toe. “Tweederde van de Nederlanders kijkt Video on Demand thuis rechtstreeks via zijn kabel- of internetprovider zoals UPC en Ziggo. De nieuwste films, net uit de bioscoop, zijn het meest in trek. Maar ook series en gemiste TV-programma’s worden veel bekeken.”

Films meest populair

Van de ondervraagden kijkt 56 procent het liefst films, gevolgd door tv-series (18 procent), tv-programma’s (13 procent) en sport (8 procent).

Nederlandse films voeren de Video on Demand top-lijst van 2013 aan. Zo staan Nederlandse producties zoals Verliefd op Ibiza, Alles is familie en Alleen maar nette mensen in de top-5 van meest bekeken films On Demand. Onder de internationale blockbusters scoorden Skyfall, The Hangover Part III en A Good Day to Die Hard het hoogst.

UPC beschikt over het grootste aanbod films, series en programma’s. Ook Ziggo en KPN hebben een groot aanbod. De online VoD-diensten zoals Pathé Thuis, Videoland en Netflix beschikken over een beduidend kleiner aanbod.

Download de resultaten als infographic

Afbeelding: Christina Hendricks (cc)

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!