Virussen in de mobiele wereld, werkelijkheid of fictie?

29 januari 2003, 21:01

Het mobiele internet wordt rond 2005 interessanter voor hackers. Dit zegt anti-virusbedrijf Network Associates naar aanleiding van het wormvirus dat afgelopen weekeinde schade aanrichtte. KPN en Vodafone zeggen nog geen last te hebben gehad van virussen.

Afgelopen weekeind beschadigde een nieuw wormvirus duizenden computers, als gevolg hiervan waren geldautomaten van de Bank of America geruime tijd niet beschikbaar. Network Associates zegt dat ook mobiel internet over een jaar of twee interessant wordt voor hackers. Het doet deze uitspraak tegenover de BBC.

“Virusmakers zijn ge?nteresseerd in kritische massa, ze willen zoveel mensen als mogelijk bereiken”, zegt Sal Viveros, woordvoerder van Network Associates. Om die reden wordt het risico voor mobiel internet groter naarmate er meer apparaten in omloop komen die in staat zijn virussen te ontvangen en installeren.

Er wordt gesproken over 2005 als moment waarop dit het geval zal zijn. Tegen die tijd zijn er genoeg mensen die gebruik maken van mobiel internet, de verbindingen zijn naar verwachting goed (always-on) en de mobiele apparaten zijn krachtig genoeg om snel programma’s te ontvangen en installeren, waaronder ook virus-programma’s. Vanwege het standaardiseren van verbindingen wordt het virusmakers ook nog eens gemakkelijker gemaakt. “De meeste mensen realiseren zich niet dat de apparaten straks meer te vergelijken zijn met computers dan met telefoons”, aldus Viveros.

“Voor zover bekend zijn er bij ons nog geen virusaanvallen geweest, gericht op de mobiele telefoon of de PDA”, zegt een woordvoerster van KPN. De woordvoerster zegt dat KPN veel aandacht besteed aan beveiliging. “Het afbreukrisico is hoog.” Op de vraag of KPN meer virussen verwacht de komende jaren wil ze geen antwoord geven. “Dat zou alleen maar speculatie zijn.”

Om dezelfde reden wil ook Vodafone geen uitspraak doen over de vraag of er meer mobiele virussen gaan komen. Ook bij Vodafone zijn “geen gevallen bekend” van een virusaanval, aldus een woordvoerster van het bedrijf. “Bij iedere ontwikkeling hebben we oog voor de beveiliging. We zijn een A-merk, en besteden daarom veel aandacht aan dit deel van de service aan onze klanten.”

Tot op heden zijn er nog weinig virussen gesignaleerd die gericht zijn op mobiele apparatuur. Palm werd twee keer slachtoffer van een virusaanval. Het Liberty-virus probeerde alle applicaties op een Palm te wissen. In 2000 werden abonnees van het Spaanse telecombedrijf Movistar slachtoffer van een virus, dat computers automatisch mobiele nummers liet bellen. Ernstiger was het virus dat in juni 2000 in Japan opdook. Bellers kregen een mail voorzien van een link, wie erop klikte belde automatisch het alarmnummer in Japan, dat vervolgens overbelast raakte.

Bron : Emerce

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!