Vier op de vijf huishoudens heeft breedband

19 oktober 2005, 19:37

Uit onderzoek van Heliview blijkt dat 79% van de huishoudens met een internetaansluiting een breedbandverbinding (kabel of ADSL) heeft en 21% een smallbandverbinding (analoog of ISDN). De keuze voor het type verbinding wordt bepaald door de snelheid, op de voet gevolgd door de kosten: 43% van de smallband-gebruikers zou overstappen naar breedband als de prijzen voor breedband zouden dalen. Voor het onderzoek naar het gedrag van consumenten op het gebied van telecommunicatiediensten zijn ruim 1350 huishoudens ondervraagd in het tweede kwartaal van 2005 (via: Admanager).

Het blijft me verbazen dat de cijfers voor breedbandverbindingen per onderzoek zo verschillen. Telecompaper rapporteerde vorige maand nog dat 51,4 procent van de huishoudens een breedbandverbinding heeft.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

  Jacobien

  Via een vragenlijst onderzoeken wat voor een type internetverbinding mensen hebben, vind ik ook niet echt betrouwbaar. Geef mij maar het good old CBS. Dat zijn gewoon harde cijfers.


  20 oktober 2005 om 04:43
  chi666

  Op dit gebied is de onderzoeksmethodiek 50% bepalend en de definities van breedband voor de andere 50%. Ik kan me nog herinneren dat Casema een kabelsnelheid had die een 33k3 modem evenaarde, maar het was kabel, dus breedband.

  Daarnaast zijn CBS cijfers veelal ook gebaseerd op onderzoeken, enquêtes en dergelijke. Alleen met grotere en beter betrouwbare steekproeven.

  Dus eigenlijk is er bijna geen betrouwbaar cijfer over deze materie, Heliview is in deze volgens mij zeker niet betrouwbaar (en 79% komt mij ook hoog over, niet eens 100% van de huishoudens heeft internet), en die telecompaper… ook geen idee hoe betrouwbaar die is. Then again, zoals Michiel Frackers al zei een tijdje geleden, eigenlijk is Versatel de enige echt breedband en is de huidige gewone ADSL / Kabel maar middle band.


  20 oktober 2005 om 05:42
  Krijn

  Marco, ik denk dat het verschil hierin zit: 50% van alle huishoudens heeft breedband, en 79% van de huishoudens met internet heeft breedband. (Niet alle huishoudens zijn online.)


  20 oktober 2005 om 06:33
  Edward Sleijffers

  Het gaat in dit onderzoek om ‘de huishoudens met een internetaansluiting’. Vandaar dat de twee percentages optellen tot 100.

  Telecompaper heeft het over het percentage van ALLE huishoudens in Nederland dat een breedbandverbinding heeft. Aangezien niet alle huidhoudens over een internet aansluiting beschikken (breed- dan wel smalband) is dit getal logischerwijs lager. Overigens is dat getal inmiddels al weer opgelopen tot 55%.


  20 oktober 2005 om 06:35
  Edward Sleijffers

  Great minds think alike 😉 Gedicht van William Michaelian…


  20 oktober 2005 om 06:37
  media

  Krijn en Edward, dank voor jullie toelichting. Ik denk inderdaad dat daar het verschil zit!


  20 oktober 2005 om 06:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!