Uitgevers experimenteren met rss-lezers

9 september 2004, 20:33

Emerce: Zowel het Algemeen Dagblad als Nu.nl bieden hun lezers sinds kort een eigen rss-lezer aan. De reader van Nu.nl is inmiddels al 5000 keer gedownload. Maar wat is de toegevoegde waarde ervan?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

5 Reacties

  RichardOsinga

  Ik zie de toegevoegde waarde op de volgende manier. In mijn rss-lezer krijg ik van sommige bronnen alleen de koppen, als een toonaangevende nieuwsbron mij via een eigen rss-lezer de kans geeft van zijn nieuws het hele artikel te lezen, dan is er een duidelijke meerwaarde.


  10 september 2004 om 06:48
  RichardOsinga

  Heb even gekeken naar de lezers die ze aanbieden en die bieden niet de voordelen die ik noem…


  10 september 2004 om 06:51
  Edwin

  Ik zie dat duidelijk niet als toegevoegde waarde. De markt voor RSS-readers is dusdanig dat dit betekent dat dit soort uitgevers ook tijd en geld moeten blijven investeren om met hun rss-readers up to date te blijven met de ontwikkelingen van concurrerende rss-readers. Neem daarnaast nog de marketinginspanningen om de rss-reader op de pc te krijgen, dit naast de hoeveelheid readers die er al zijn.

  Lijkt mij niet kerncompetence van een uitgever.

  Enige meerwaarde zou branding kunnen zijn en/of exclusiviteit bieden in nieuws. Maar juist dat laatste is wat het AD en Nu.nl missen.


  10 september 2004 om 09:19
  Frank

  Iets wat ook zeker niet over het hoofd moet worden gezien is de in mijn ogen nog zeer technocentrische benadering van het formaat en het soort readers. Alleen al het feit dat de software verschillende namen heeft (RSS Reader, news aggregator etc) draagt in mijn ogen niet bij aan een goede acceptatie bij het grote publiek.

  Ik denk verder dat zowel Nu.nl als AD de plank misslaan met het huidige produkt. Bij ad.nl kan ik alleen het nieuws van AD lezen wat ook online staat. Ik denk dat ze meer kunnen doen met de feeds dan het 1 op 1 overzetten naar een reader (denk marketing, promotie, exclusieve content). De nu.nl is duidleijk gebrand als nu.nl-produkt maar het is hier simpelweg TE moeilijk om eigen feeds toe te voegen.

  Verder vraag ik mij af welke metrics beide uitgevers meten om de investeringen later ook te verantwoorden. Of is het een probeer&leer traject? Hier zou ik graag meer over willen weten…


  11 september 2004 om 13:12
  media

  @Anders: mee eens, kritiek is ook niet op de maker van de RSS-reader maar op het AD. Stel je eens voor dat Beatrix alle kindertekeningen die ze op Koninginnedag ontvangt aan de muur hangt van paleis Huis de Bosch.


  11 september 2004 om 20:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!