Twitter favoriete socialmediakanaal van Nederlandse gemeenten

18 augustus 2015, 05:00

98% actief op Twitter, 75% op Facebook en 13% op Instagram

Van alle 393 Nederlandse gemeenten is 98 procent actief op Twitter, 75 procent op Facebook en 13 procent op Instagram. Dit blijkt uit de Gemeentenindex van meest actieve gemeenten op social media. Bekijk de toplijsten én zoom in op jouw gemeente in dit blog.

Hoe actief is jouw gemeente op social media?

Nederland kent 393 gemeenten en iedere gemeente mag zelf een socialmediastrategie bepalen. Zo kun je in de ene gemeente een vraag stellen via Twitter of Facebook en krijg je binnen een uur antwoord, en in de andere zul je nooit een reactie krijgen. Ten opzichte van ons onderzoek twee jaar geleden is het gebruik van Twitter gestegen van 93 naar 98 procent.

Slechts 6 gemeenten zijn niet te vinden op Twitter. Dit jaar hebben wij ook naar de inzet van Facebook en Instagram gekeken. Hieruit blijkt dat 3 van de 4 gemeenten een eigen Facebook-pagina hebben die je kunt volgen en dat 13 procent van de gemeenten tenminste één foto heeft geplaatst op Instagram.

Nederlandse gemeenten op Instagram

Met 1,8 miljoen Nederlandse gebruikers is Instagram een snel opkomend kanaal. 50 gemeenten hebben inmiddels tenminste één foto geplaatst – daarnaast hebben 13 gemeenten een account geclaimd maar nog niets online gezet. Gemeente Rotterdam is het meest actief en heeft al 374 foto’s geplaatst. Iets meer dan ’s Hertogenbosch en de relatief kleine gemeente Elburg.

Rotterdam is ook met grote afstand de gemeente met de meeste volgers (6.790) op het platform, voor ’s Hertogenbosch (1.481) en gemeente Amsterdam (1.031), die pas 45 foto’s plaatste. Hiermee zijn direct de enige 3 gemeenten genoemd die meer dan 1.000 volgers hadden op het meetmoment (10 augustus 2015). In totaal hebben 19 gemeenten meer dan 100 volgers.

Kortom: dát gemeenten op Instagram actief zijn is nog niet erg bekend bij de burgers. Ongetwijfeld zal de activiteit het komende jaar toe gaan nemen. Op basis van inwoneraantal zijn Groningen, Amersfoort en Zoetermeer de 3 grootste gemeenten zónder Instagram. Bekijk hieronder of jouw gemeente al actief is en klik direct door naar het account. In de scrollbalk linksbovenaan de grafiek kun je andere grafieken over gemeenten op Instagram selecteren:

Veel Nederlandse merken zijn de afgelopen jaren al gestart met Instagram. Hoe gebruiken de Nederlandse gemeenten op dit moment Instagram? Klik op de Social Narrowcast hieronder om live alle postings van gemeenten in de afgelopen 7 dagen te zien en te bekijken welk type berichten wordt geplaatst: gemeenten op instagram

Gemeenten: claim je account!

De meeste websites van gemeenten verwijzen wel naar Twitter of Facebook op de website, maar nog niet naar Instagram. Daarom heb ik handmatig gezocht naar de accounts van gemeenten en daarbij viel het op dat slechts 23 van de 63 gemeenten (36,5 procent) met een Instagram-account dezelfde accountnaam hebben gekozen als op Twitter. Voor de vindbaarheid en transparantie zou het beter zijn dezelfde naam te hanteren. Dit betekent dus dat 370 gemeenten hun “Twitternaam” nog niet hebben geclaimd op Instagram. Om jezelf tijd te besparen om het account terug te claimen of om te voorkomen dat andere mensen een nepaccount oprichten, zou ik als socialmediamanager bij een gemeente per direct de juiste naam claimen.

Nederlandse gemeenten op Facebook

Van alle Nederlandse gemeenten hebben er 296 (75 procent) het afgelopen jaar tenminste één bericht geplaatst op Facebook. Slechts 26 (7 procent) gemeenten plaatst gemiddeld meer dan 1 bericht per dag op Facebook. Gemeente Etten-Leur plaatste het afgelopen jaar 844 berichten en is daarmee het meest actief van alle gemeenten.

Op meetdatum 10 augustus had gemeente ‘s-Hertogenbosch (#17 op basis van inwoneraantal) de meeste volgers: 10.372. Maastricht (10.266) en Groningen (9.797) completeren de top-3 van gemeenten met de meeste likes. De gemeenten met de vier grote steden volgen daarna en opvallend is het hoge aantal likes voor de relatief kleinere gemeenten Hoorn (#9 op basis van likes), Velsen (#11) en Beverwijk (#15). Wanneer het aantal inwoners wordt gedeeld door het aantal likes, scoort Schiermonnikoog het hoogst, hoewel dit vooral komt door het relatief lage aantal inwoners.

Daarna is het opvallend dat 3 gemeenten die “Nieuws” in de Facebook naam hebben verwerkt relatief het hoogste aantal likes hebben: Enkhuizen nieuws, Drechterland nieuws en Stede Broec nieuws. Op basis hiervan zou je de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat inwoners vooral nieuws zoeken op de gemeentepagina.

Zoom hieronder in op je eigen gemeente. De eerste kaart toont het aantal likes per pagina, linksboven kun je via een scrollbalk naar andere data kijken, zoals het aantal geplaatste berichten in het afgelopen jaar. Het veld ‘Totaal volgers alle accounts’ worden de volgers van de 3 socialmediakanalen bij elkaar opgeteld.

Bekijk hier alles wat gemeenten de afgelopen 7 dagen op Facebook hebben geplaatst.

Nederlandse gemeenten op Twitter

Slechts 6 Nederlandse gemeenten (Appingedam, Baarle-Nassau, Bedum, Ten Boer, Muiden en Nuth) hebben geen Twitter-kanaal. Van alle andere gemeenten verstuurt 59 procent gemiddeld iedere dag tenminste 1 tweet. Gemeente Utrecht verstuurt per werkdag gemiddeld 20 tweets en is daarmee de meest actieve gemeente van Nederland op Twitter, ruim voor gemeente Den Haag, Rotterdam en Almere. Twee jaar geleden bezette Utrecht nog de 5e plek en was Almere het meest actief.

Gemeente Amsterdam heeft net als op Facebook de meeste volgers (88.569), ruim het dubbele aantal van nummer 2 Den Haag. Den Haag heeft haar volgeraantal in twee jaar wel zien verdubbelen, maar moet desondanks de titel van gemeente met de meeste volgers op Twitter afstaan aan Amsterdam. Wanneer de volgers worden afgezet tegen het aantal inwoners, blijft gemeente Leeuwarden Amsterdam nipt voor. Als alle volgers van Leeuwarden inwoners zouden zijn, zou bijna 13 procent van de gemeente op Twitter volgen. Bekijk hieronder hoe vaak je gemeente Twittert, reageert en hoeveel volgers het heeft:

Bekijk hier alle tweets die gemeenten de afgelopen 7 dagen hebben geplaatst.

Socialmediagebruik gemeenten

Een overzicht van de belangrijkste top-10 lijstjes per platform en per gemeente:

Zoals ik hierboven beschreven heb, zijn alle accounts handmatig verzameld voor 393 gemeenten en 3 netwerken. Wellicht heb ik per abuis een account over het hoofd gezien. Gelukkig zijn bovenstaande visualisaties interactief en gewoon aan te passen.

Jaap van Zessen
Chef Digitaal bij AD.nl

Chef Digitaal bij AD.nl, verantwoordelijk voor het online bereik van het AD en alle regionale titels.

Categorie
Tags

2 Reacties

  RichardvanderBlom

  Thanks for sharing Jaap, interessante info.

  Vraag me daarnaast af hoeveel gemeenten echt actief zijn op LinkedIn. Denk aan kennisdelen, denk aan verbinden van ondernemers en bedrijven in hun gemeente, denk aan arbeidsmarktcommunicatie. Erg benieuwd naar die cijfers.


  24 augustus 2015 om 12:19
  hubert haenen

  buitengewoon aardige informatie.

  Interessant is echter dat een gemeente als Valkenburg (lb) ook een promotie

  facebookpagina bestierd die maar liefst 2128 volgers heeft en een ongekend aantal likes. daar naast houdt Valkenburg regelmatige speciale acties op Facebook. Een van die acties was de Streekbattle tussen Venray en Valkenburg waarop vele duizenden posts en foto’s in zeer korte tijd werden geplaatst. Dit account telt 3708 volgers. Eenander account van Valkenburg: Gruètsje op Valkeberg telt 2128 volgers. Dit betreft overigens gemeentelijke accounts. Valkenburg is buitengewoon actief op Facebook


  24 augustus 2015 om 15:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!