Tussenstand Microsoft-Yahoo soap (2)

9 juli 2008, 05:00

{title}Zoals een goede soap betaamt, ontstaan er relaties en affaires die net zo snel door andere affaires in nieuwe relaties uitmonden. En als je denkt dat dit het was, lopen die relaties ook weer stuk, melden zich nog meer mensen in het (over)spel en worden oude relaties opnieuw leven ingeblazen. Nee, het gaat hier niet over ‘Rits’ en ‘Broek’ uit de Bold & The Beautiful, maar om twee (internet)giganten van bedrijven: Microsoft en Yahoo.

Twee maanden geleden beschreef ik de eerste tussenstand van de Microsoft-Yahoo soap. Met de recente ontwikkelingen is het hoogtijd om weer eens de balans van de Microsoft-Yahoo soap op te maken:

Hoe het begon

Op 1 februari dit jaar werd de online wereld opgeschud toen er bekend werd dat Microsoft Yahoo wilde overnemen voor circa 45 miljard dollar. Het bod was echter redelijk vijandig en Yahoo vondt het bod dan ook te laag. Microsoft had Yahoo een deadline gesteld om voor 3 mei in te gaan op het bod, maar Yahoo deed dit niet – tot ongenoegen van investeerder en grootaandeelhouder Carl Icahn, die we later in de soap weer tegenkomen. Microsoft verhoogde zelfs op 2 mei het bod nog tot circa 50 miljard dollar, maar Yahoo vondt het bod nog steeds te laag.

De eerste cliffhanger van de soap doet zijn intrede: Microsoft besloot vervolgens het bod op Yahoo weer in te trekken. Dat schreef althans Microsoft’s hoogste baas Steve Ballmer in een open brief aan Yahoo. De aandeelhouders waren er niet zo blij mee en het aandeel Yahoo verloor vervolgens 20% in enkele uren. “Ok, so now what?” schreef Yahoo’s oprichter en CEO vervolgens. Tijd voor een affaire.

{title}

De affaire Google

Is het eventueel samengaan van Microsoft en Yahoo een bedreiging voor Google? Google vondt het in ieder geval geen goede ontwikkeling voor de openheid van het internet en noemde enkele bezwaren. De relatie tussen Microsoft en Yahoo bloeide vervolgens op, toen Yahoo een affaire begon met Google: een test waarbij Yahoo gebruik maakt van Google’s advertenties. Deze test bleek zo succesvol dat Yahoo en Google in juni een (minimaal) 4-jarige advertentie overeenkomst sloten.

Alleen Search

Maar was Microsoft echt niet meer geïnteresseerd? Het is een soap, dus u raadt het al. Microsoft toonde wederom interesse in Yahoo. Ditmaal gedeeltelijk, want Microsoft bood vervolgens aan om 8 miljard dollar aan Yahoo aandelen te kopen & voor 1 miljard dollar alleen de Search activiteiten van Yahoo over te nemen. En wat zei Yahoo? U hoeft geen relatie-expert te zijn om te raden dat Yahoo Microsoft definitief niet meer terug wilde, omdat Search van een te groot strategisch belang is voor Yahoo.

Time Warner (AOL)

Op de achtergrond speelt echter nog een affaire. Yahoo en AOL zochten al eerder toenadering en ook in mei leek dit één van de mogelijke volgende stappen van Yahoo, zoals de New York Times schreef. Maar het is op z’n minst opvallend te noemen dat Microsoft op dat moment óók in gesprek ging met AOL. En ook begin juli heeft Yahoo weer toenadering gezocht tot Time Warner. Maar het zou geen soap zijn als Microsoft zich er niet mee zou bemoeien. De software gigant zocht vorige week ook contact met Time Warner om te kijken of ze gezamenlijk Yahoo konden overnemen.

Investeerder Carl Icahn

In een goede soap vind je ook iemand met veel te veel geld die daar als tijdverdrijf wat mee gaat spelen. In dit geval is dat de eerder genoemde investeerder en grootaadeelhouder Carl Icahn. Al snel was hij het niet eens met Yahoo en stelde ‘even’ voor om het bestuur van Yahoo eruit te gooien en te vervangen voor een nieuw bestuur, bestaande uit vriendjes van Carl Icahn en hijzelf natuurlijk. Yahoo schrijft de suggesties in “Dear Carl” echter rustig van de hand.

Investeerder Carl Icahn sprak de afgelopen week echter meerdere malen met Microsoft CEO Steve Ballmer en andere topmensen bij Microsoft. In een brief aan de aandeelhouders van Yahoo laat hij gisteren weten dat een nieuw bestuur bij Yahoo er voor zou zorgen dat Microsoft wel weer geïnteresseerd is. Carl Icahn beloofd Yahoo een goed bod, wat echter later bepaald wordt. En Yahoo? Ze zijn het er uiteraard niet eens met de voorgestelde bestuurswisseling, maar ze staan wel weer open voor onderhandelingen met Microsoft. Om net te alsof ze zonder Yahoo kunnen en om nog even te pesten, kocht Microsoft vorige week de semantische zoekmachine Powerset – waar Yahoo eerder dit jaar ook interesse in had.

Cliffhanger, wat gaan Yahoo en Microsoft doen?

Het wordt weer tijd voor een cliffhanger. Er wacht Yahoo nog een spannende tijd. Op 1 augustus a.s. staat de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering gepland. En Carl ‘Dagobert’ Icahn zal het niet laten om vooral niet te stemmen op het aanhouden van het huidige bestuur. Yahoo had het de laatste paar jaar al moeilijk met het oprukkende geweld van Google en deze soap heeft Yahoo ook geen goed gedaan. Zo zijn er vanaf januari 2007 al 114 bestuurders van Yahoo vertrokken

Aan de andere kant maakt Microsoft ook geen goede indruk. Ze spelen simpelweg met Yahoo en behandelen de internetreus naarmate de soap vordert met steeds minder respect. Het is ongepast van Microsoft om samen te spannen met de arrogante Carl Icahn en Yahoo’s bestuur voor schut te zetten. Het lijkt er meer op dat het een persoonlijke strijd is geworden om het Yahoo bestuur persoonlijk aan te vallen omdat ze in eerste instantie ‘Nee’ hebben gezegd tegen de softwaregigant. En dat terwijl Yahoo op dit moment in feite al bij het altaar staat om “Ja” te zeggen…

Dit artikel verscheen eerder op EdWords.nl.

Eduard Blacquière
Freelance SEO Consultant bij Edwords Consultancy

Eduard is freelance SEO consultant. Hij helpt bedrijven hun bedrijfsdoelstellingen te vertalen naar een data-gedreven SEO & digitale marketing strategie. EdWords.nl is zijn blog en z'n specialisatie is SEO. Als blogger en spreker deelt Eduard kennis en hij is mede-oprichter van het jaarlijkse Friends of Search congres.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!