Tien keer de beste nieuwe functies in LinkedIn

18 november 2019, 10:00

LinkedIn is volop in ontwikkeling: de afgelopen maanden zijn er veel nieuwe functies gelanceerd, zoveel dat je de meeste misschien niet eens hebt gezien. Niet getreurd, in deze blog delen we tien nieuwe ontwikkelingen die je niet mag missen.

1. LinkedIn Events

Eindelijk, na zo’n zeven jaar wachten is de mogelijkheid terug om op LinkedIn een event aan te maken. Heb je deze optie nog niet opgemerkt? Dat is het geval als je taalinstelling op Nederlands staat. Switch even naar Engels en je ziet aan de linkerkant van de homepage ‘Events’ staan. Klik vervolgens op het plusje en je kunt nu een event aanmaken.

Voordat je een event aan maakt, is het handig om ervoor te zorgen dat je alvast een goede omslagfoto, logo en omschrijving van het event hebt. De omschrijving mag maximaal vijfduizend tekens bevatten en de eerste twee à drie zinnen zijn direct te lezen. Zorg ervoor dat je in deze eerste paar zinnen dus de aandacht trekt van de lezers.

“Nodig niet lukraak iedereen uit voor een evenement”

Bij het aanmaken van een evenement kun je ervoor kiezen om een openbaar of gesloten evenement aan te maken. De private events zijn niet vindbaar. Klaar met het aanmaken van het evenement? Dan kun je ervoor kiezen om mensen uit te nodigen, je event te delen of te posten.

Tip: Kies gericht connecties uit, nodig niet lukraak iedereen uit voor een evenement. Bij uitnodigingen ontvangen je connecties hier een melding van bij ‘My network’.

2. LinkedIn Live

Heb jij de livestreams al voorbij zien komen op LinkedIn? Met een live video kun je direct de interactie aangaan met de kijkers. Een leuk voorbeeld van LinkedIn live is de wekelijkse livestream van RTL Z, ‘Kijkers aan Z’, elke vrijdag om 12.00 uur. Je kunt de uitzending live bekijken en direct vragen stellen in de comments onder de video.

LinkedIn Live is een fantastische tool om de interactie met je doelgroep aan te gaan en ze te betrekken bij de uitzending. Helaas is LinkedIn Live niet voor iedereen beschikbaar, je kunt hier een aanvraag voor doen bij LinkedIn.

3. LinkedIn Teammates

Volgens LinkedIn zijn we 60 procent meer geneigd om de interactie op LinkedIn aan te gaan met collega’s dan met overige LinkedIn-connecties. Om die reden lanceerde LinkedIn de functie ‘Teammates’ en kun je jouw feed zo instellen dat je nooit meer een update mist van collega’s. Hoe je dat doet? Ga naar ‘Mijn netwerk’, aan de linkerkant zie je het blok ‘Teammates’. Klik op het plusje en voeg de namen van je collega’s toe.

Persoonlijk zou ik het prettig vinden als deze functie er niet alleen maar zou zijn voor collega’s, maar ook voor andere connecties waar je geen posts van wil missen.

4. Filteren binnen bedrijfspagina’s

Net zoals bij een persoonlijk profiel kun je nu ook filteren op foto’s, video’s of documenten bij een bedrijfspagina.

Wil je weten of het bedrijf adverteert en met welke advertenties? Klik dan op ‘Advertenties’ en je ziet een overzicht van alle advertenties.

5. Taggen in foto’s

Naast het taggen van personen in updates kun je sinds een paar maanden ook personen taggen in foto’s. Uiteraard kan dit alleen als de LinkedIn-gebruiker dit zo heeft ingesteld bij privacysettings. Het voordeel: de getagde personen krijgen een notificatie. Let er goed op waar je de tag plaatst op een foto, want je kunt dit later niet meer aanpassen. Tag alleen mensen die daadwerkelijk op foto staan, geen mensen die niets met de post te maken hebben. Deze functie is ook beschikbaar voor de bedrijfspagina’s.

6. Je agenda delen en videoberichten sturen

De chat van LinkedIn is enorm uitgebreid. Naast het versturen van foto’s, gifjes, spraakberichten, bijlages en je locatie, kun je via de mobiele app nu ook een videobericht sturen én je agenda delen.

Deze functies zijn zowel beschikbaar voor iOS als Android.

“De chat van LinkedIn is enorm uitgebreid”

7. Quiz: Vaardigheden

Op je LinkedIn-profiel zie je bij het onderdeel ‘Vaardigheden’ de optie ‘Quiz doen’. Wellicht is deze functie nog in de testfase, want de vaardigheden matchen vaak totaal niet met de profielen. Je zou hiermee badges kunnen winnen die mogelijk later worden weergegeven op je profiel.

8. Open for business

Ben jij freelancer of MKB ondernemer? Dan kun je binnenkort in een oogopslag laten zien wat je te bieden hebt via de nieuwe functie ‘Open for Business’. Volgens Marcel Molenaar – Country Manager LinkedIn – zijn er in Nederland ruim 8 miljoen professionals actief op LinkedIn, waaronder veel zzp-ers en kleine ondernemers. Voordat je toegang krijgt tot deze functie: let erop dat je eerst zorgt dat je bij werkervaring ZZP of Freelance invult.

Heb je dit gedaan en ben je – net als ik – ongeduldig, dan kun je de functie hier ook nog even aanvragen. Je taalinstelling op LinkedIn switchen naar Engels kan je ook nog helpen om sneller toegang te krijgen tot deze functie.

“Open for business is een mooie kans om te laten zien welke diensten je aanbiedt”

Zie ‘Open for business’ als een mooie toevoeging om te laten zien welke diensten je aanbiedt en dat nieuwe klanten welkom zijn.

Helaas moet je kiezen uit bepaalde diensten en ik kan me voorstellen dat jouw exacte dienst er niet bijstaat. Ik kan bijvoorbeeld geen ‘LinkedIn Trainer’ of ‘Employer Branding’ kiezen, maar alleen ‘Social Media Marketing’ en dat is natuurlijk heel breed.

Foto: blog Marcel Molenaar

9. Een document toevoegen aan je statusupdate

Met de functie LinkedIn documenten kun je nu bijvoorbeeld een pdf, PowerPoint-presentatie of een ander document toevoegen bij je statusupdates. Klik op het pictogram ‘document’ bij je statusupdate en vanuit hier kun je het document eenvoudig uploaden. Voeg een titel toe en deel je document via een statusupdate. De laatste maanden zie ik dat veel bedrijven gebruiken maken van deze optie voor het delen van vacatures. Een mooie ontwikkeling! Let er wel op dat wanneer je een PDF deelt met alleen tekst, dat dit slecht leesbaar is voor mobiele gebruikers.

10. Zoekopdrachten

Een kleine – maar o zo fijne – wijziging: de historie van je zoekopdrachten is aangepast en je kunt nu eenvoudig en visueel je laatste zoekopdrachten bekijken per categorie.

Aan de slag!

Met deze innovaties is LinkedIn weer gebruiksvriendelijker geworden en nemen de mogelijkheden voor jou als gebruiker toe om het platform ten volle te benutten.

Marjolein Bongers
Eigenaar House of Social Media | LinkedIn Keynote Spreker | LinkedIn Trainer | Beïnvloedingsdeskundige bij House of Social Media

Marjolein Bongers is sinds 2011 oprichter van House of Social Media (www.houseofsocialmedia.nl) en is een veelgevraagde en zeer bevlogen LinkedIn trainer. Ze is auteur van de bestseller LinkedIn Power. Ze helpt bedrijven & professionals om meer resultaat te halen uit LinkedIn via strategieën, trainingen en lezingen. Marjolein is tevens beïnvloedingspsycholoog en geeft lezingen en trainingen op welke manier je beïnvloedingspsychologie kunt inzetten via LinkedIn. Marjolein is officieel ambassadeur van LinkedIn Benelux en heeft de afgelopen acht jaar gewerkt voor zowel MKB bedrijven als voor RTL Z, Porsche, MARS Nederland, Schiphol Group, The Walt Disney Company, Raad van State en Radboud University. Daarnaast is Marjolein gastdocente voor diverse Hogescholen en Universiteiten en is ze als key-note spreker exclusief te boeken bij Quality Bookings. Specialties: LinkedIn, Employer Branding, Social Selling, Online Personal Branding, Beïnvloedingspsychologie

Categorie
Tags

9 Reacties

  Ellen Veenstra

  Mooi overzicht, probeer nr 3, maar ik zie niets staan over Teammates, moet ik hiervoor ook de engelse versie kiezen van LinkedIn? Ga de rest eens rustig bekijken en uitproberen.


  18 november 2019 om 11:30
  Marja

  Dank voor de tips. Heb zojuist een event aangemaakt en krijg positieve reactie, dat het uitnodigt tot concrete actie (was helaas een nee).

  Ik wil het event later nog eens delen in een post, maar vind het niet terug in mijn profiel. Weet jij waar ik het kan vinden?


  18 november 2019 om 14:54
  Marja

  Ik heb ontdekt dat ik wat geduldiger mag zijn… het event staat nu in de kolom links.

  Fijn!


  18 november 2019 om 15:30
  Caroline

  Dank voor dit overzicht. Daar ga ik zeker mee experimenteren.


  18 november 2019 om 20:31
  Marjolein Bongers

  Hoi Ellen, dat hoeft niet. Zie je de optie “Teamleden” niet staan bij “mijn netwerk?”. Switchen naar Engels kan nog wel eens helpen inderdaad!


  18 november 2019 om 20:59
  Olivier

  Ik mis nog wel een belangrijke, die ook maar deels is uitgerold. Notify Employees of Post. Hiermee kan je alle werknemers in een keer op de hoogte brengen van nieuwe post. Zou je 1 keer per week mogen gebruiken. Ik zie de mogelijkheid onder 1 van mijn bedrijven, bij de andere nog niet. Enig idee wanneer dit breed wordt uitgerold?


  19 november 2019 om 11:39
  alicekaal

  Hi Marjolein!

  Leuke blog (en bedankt voor de verwijzing naar de blog over LinkedIn Events – Hoe Werkt Het).

  Een note: de link naar de aanvraag voor Open For Business verwijst naar een 404 pagina.


  20 november 2019 om 10:13
  Marjolein Bongers

  Hoi Alice,

  Ja klopt, de link is wel juist maar ligt er even uit bij LinkedIn. Geen idee waarom en hoelang dit zal duren.


  22 november 2019 om 22:53
  Marjolein Bongers

  Hoi Oliver,

  Klopt, ik heb deze functie nog bij geen van mijn klanten gezien maar wordt inderdaad wel uitgerold. Even geduld hebben.


  23 november 2019 om 18:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!