Staatsloterij verknalt mobiel gokken

25 augustus 2003, 05:31

De Staatsloterij zit flink in de problemen nu Financi?n de nieuwe sms-loterij Sevens heeft verboden. Joop Wijn vindt, samen met minister van Justitie Piet Hein Donner, dat gokken per mobieltje te veel risico’s oplevert voor ‘een jeugdig publiek, dat extra kwetsbaar is voor gokverslaving’.

Het verbod kwam volgens insiders als een totale verrassing voor de Staatsloterij. Directeur Gerard van Egerschot was er vanuit gegaan dat de politiek toestemming zou geven. Gerrit Zalm kan de inkomsten goed gebruiken en met oud-minister van Justitie Frits Korthals Altes (VVD) als president-commissaris en Willem Vermeend (PvdA) als adviseurs zat de Staatsloterij helemaal op rozen. Maar ze hadden het moralisme van het CDA onderschat. Nu zit Van Egerschot in de problemen. De Staatsloterij heeft samen met private investeerders, verenigd in de Rozendaalse Investeringsgroep, tientallen miljoenen euro’s gestoken in Sevens. Die investeerders zijn nu boos op de Staatsloterij. Oorspronkelijk zou Sevens al september 2002 de lucht ingaan, maar dat werd steeds uitgesteld. Vreemd genoeg vroeg de Staatsloterij pas op 8 mei van dit jaar bij Financi?n om toestemming. De directie hield de investeerders voor dat zij de vergunning al lang geregeld had. De investeerders zijn daar verbijsterd over. De Staatsloterij heeft geen commentaar, omdat de raad van commissarissen pas maandag over Sevens vergadert. De raad, onder voorzitterschap van Frits Korthals Altes, kan zich dan ook buigen over een advies van de advocaat van de Staatsloterij, Ger Cartigny van Nauta Dutilh. Volgens een betrouwbare bron is Cartigny zeer kritisch over de gevolgde aanpak. De bestaande vergunning van de Staatsloterij staat volgens Nauta Dutilh een sms-loterij gewoon toe. Door zelf om een wijziging te vragen bij het ministerie heeft de Staatsloterij slapende honden wakker gemaakt. Insiders verwachten dat de Staatsloterij een schikking zal moeten treffen met de investeerders. Het debacle met Sevens komt boven op andere problemen. De omzetgroei blijft achter bij de concurrentie en de marketing- en automatiseringskosten zijn sterk gestegen. De Staatsloterij droeg in 2002 maar 82,3 miljoen af aan de staat, tegen 119,5 miljoen het jaar daarvoor.

Bron:

http://www.fembusiness.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!