Special: video op internet

26 februari 2006, 08:35

Het verspreiden van videobeelden is dankzij de opkomst van breedbandinternet en digitale camera’s niet langer voorbehouden aan professionele tv-makers. In de VS kwamen videozenders online waar iedereen ‘uit kan zenden’. Nederland volgt, na een eerdere mislukte poging. Dit weekend heeft Planet een special over video op internet.

Ik ben me inmiddels zelf ook aan het orienteren om te starten met videobloggen, iemand suggesties voor een geschikte videocamera?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

15 Reacties

  Richard

  Persoonlijk zou ik wachten op een leuke HD Cam die komen er binnenkort aan… verder is er van Sanyo een leuk model dat met SD kaartjes werkt en zeer klein is… of bijvoorbeeld een Everio van JVC die met een Harddisk werkt… 🙂


  26 februari 2006 om 08:42
  Walter Mulder

  Volgens mij is tegenwoordig iedere digitale camera geschikt. Ikzelf vind de canon XM2 lekker werken (al maak ik nog geen videoblogs). Dan kom je al in de semi-prof. hoek. Wat voor video’s wil je in je blog plaatsen?


  26 februari 2006 om 09:58
  Berry

  Harddisk en DVD is af te raden. De compressie naar mpeg-2 is op dit moment nog volstrekt inferieur vergeleken met mini-DV, ook als je kijkt naar de prijs.

  Ik zie echter nu dat de GS400 is opgevolgd door de GS00 en wordt gezien als een downgrade: goedkoper met minder opties. De lijn was niet te handhaven in het segment van rond 1400 euro, omdat daar de HD-cams als die Sony al kwamen. Voordeel is dat je nu de beeldkwaliteit van de GS400 al hebt voor minder dan 1000 euro, maar je moet er een paar features voor inleveren zoals een scherpstel-draaiknop (hoe heet dat ding), een headphones-aansluiting en nog iets. Het blijft een goede optie, al ga ik kijken naar de camera met de beste prijs-kwaliteitverhouding onder de 1000 euro. De camera’s die June noemt zijn goed, maar mijn punt blifjt: je krijgt weinig ‘bang’ voor je extra ‘bucks’ wanneer je die superieure beeldkwaliteit enorm gaat comprimeren door het op internet te gooien, met andere woorden: zonde van het geld.


  26 februari 2006 om 11:00
  media

  Dank voor de reacties zover, top!

  Berry, ik wil het vooral gaan gebruiken voor korte video-interviews en sfeerimpressies van evenementen. Heb uiteraard onze eigen videogoeroe Frank Meeuwsen ook om een reactie gevraagd. Frank is erg te spreken over zowel JVC als Sony. Hij gaf daarbij aan dat als ik de camera ook voor eventblogs wil gebruiken dat ik in dat geval beter een camera met harde schijf ipv tape of DVD zou moeten kiezen. Schrijven naar een laptop voor verdere bewerking is dan sneller (zegt men).


  26 februari 2006 om 13:10
  Berry

  Overigens een slechte special van Planet, vind ik; onduidelijk is voor wie het artikel is geschreven. Het gaat vooral om portals waar je je video’s kwijt kunt, maar als je een special schrijft die zich richt op consumenten die video willen produceren heb je er meer aan om een overzicht te geven van beste videocamera’s, goedkope editing-software, handleidingen videobewerking, de meest handzame videocodecs en een uitleg hoe je een videopodcast-rss-feed maakt. Een site vinden waar je je creatie online kan gooien kan iedereen wel vinden, lijkt me.


  26 februari 2006 om 22:43
  media

  Dank voor de tip Berry; ik ga meteen even kijken!


  27 februari 2006 om 19:30
  media

  Het is de Sony HDR-HC1 geworden!


  17 maart 2006 om 19:33
  Berry

  Goede keuze, ik ben jaloers! En benieuwd wat we in de toekomst aan visuele hoogstandjes op MF kunnen verwachten :p


  17 maart 2006 om 19:40
  media

  Valt nog niet mee om een goed filmpje te maken dus verwacht er voorlopig nog maar niet te veel van 😉

  Maak overigens nu gebruik van Pinnacle Studio Plus versie 10. Maar zijn er wellicht handigere tools om snel filmpjes van camera om te zetten naar videobestand dat ik kan uploaden bij bijv. youtube of een van de andere portals? Wel kicken trouwens al die studio-effecten in Pinnacle maar jeetje, wat kost dat een tijd!


  18 maart 2006 om 12:03
  media

  Dank voor de tip Annet; ga hier zeker mee aan de slag!


  19 maart 2006 om 09:06

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!