RTL nieuws maakt reclame voor Skype

3 oktober 2005, 16:12

Ik zit net het RTL nieuws te kijken. Tot mijn verbazing hadden ze een item van een minuut of 5 over Skype. Ze legden uit hoe ontzettend makkelijk het te installeren en gebruiken is en dat je er gratis mee kunt bellen naar andere Skype gebruikers. Tussendoor kwamen een trendwatcher vertellen dat Skype heel groot gaat worden en kwam een ‘gemiddeld’ Nederlands gezin vertellen hoe blij ze met Skype zijn en dat ze sinds ze Skype hebben nauwelijks meer ‘gewoon’ bellen. Verder werd verteld dat Skype een betere geluidskwaliteit heeft dan ‘gewoon’ bellen.

Kortom, één grote reclamespot voor Skype. Nou gebruik ik zelf ook regelmatig Skype (en Google Talk) en vind ik het op zich niet zo slecht dat dit soort dingen onder de aandacht gebracht worden, maar dit was wel héél eenzijdig.

Waarom bijvoorbeeld niet vertellen dat de geluidskwaliteit in theorie inderdaad beter is dan bij een ‘gewone’ telefoon, maar dat dat in de praktijk lang niet altijd waar is?

En waarom niets vertellen over MSN messenger, Yahoo Messenger en Google Talk? In feite kunnen die zo’n beetje het zelfde, alleen hebben die als grote voordeel dat ze je contactpersonen op hun server bewaren, in plaats van op de computer waarop je het programma gebruikt. Zo kun je op elke computer inloggen en heb je je contactpersonen altijd bij de hand.

Misschien ben ik in dit soort dingen wat ouderwets, (ik ben immers al 25 😉 ) maar ik vind dat het nieuws (het blijft toch een journaal) toch onafhankelijk, objectief en kritisch hoort te zijn. Ik had een item over ‘de opkomst van bellen via internet’ dan ook een stuk beter gevonden, maar dan wel met meerdere aanbieders en met voor- en nadelen.

Dan moet ik maar even een overzichtje van grotendeels de zelfde programma’s laten zien:

image image image image

Je kunt de uitzending straks hier terugkijken

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

11 Reacties

  Paul

  Tja…goed punt…kijk de laatste tijd weer wat meer TV (mijn wifi werkt weer en zit in de woonkamer)…maar merk goed dat als ik eerst RTL en daarna NOS jouyrnaal kijk dat er wel wat niveau verschil in zit…NOS is in mijn ‘consumenten beleving’ journalistiek een stuk kwalitatiever…ofwel NOS komt met een goed (markt)vergelijk…RTL komt met ‘advertorial’…?!

  NB: Skype is natuurlijk wel de standaard 😉


  3 oktober 2005 om 16:37
  M.Roelofs

  Dat heet nou ‘ soft news ‘. Kant- en klaar afgeleverde nieuwsitems. Bij CNN al meer dan 60% van het nieuws. Varierend van PR bureaus van de overheid ‘ how we won the war’ tot Proctor & Gamble die een onderzoek heeft gedaan naar de enorme voorkeur van consumenten voor, nou blijkt, hun producten!


  3 oktober 2005 om 16:44
  Remi

  Daar heb je een punt Paul, Skype was natuurlijk wél als eerste.

  Ik ben alleen bang voor Skype dat ze het moeten afleggen tegen MSN (die hebben natuurlijk al ontzettend veel gebruikers die nu ook de nieuwe voice optie gaan proberen) en Google Talk. (Google krijgt toch altijd meer aandacht)

  Ik gebruik zelf al een hele tijd Skype en heb me altijd geirriteerd aan het feit dat ik op elke PC waar ik wil skypen opnieuw alle contactpersonen moet opzoeken. (heb helaas geen laptopje) Sinds kort gebruik ik dan ook Google Talk ernaast en om die reden bevalt me dat eigenlijk veel beter.


  3 oktober 2005 om 16:45
  BasPaauw

  Zelf gebruik ik een bijzonder vernuftig apparaatje: “tring, tring” even kijken wie het is en opnemen maar. Zelf bellen kost slechts 5 Dollarcent per minuut en als anderen bellen is het gratis! Iedereen overal bereikbaar ook op 6.000 KM afstand en prima kwaliteit! Mooie uitvinding man die telefoon! Nieuwsitempje?


  3 oktober 2005 om 17:03
  Paul

  mhm…wel een tip…skype is niet gebaseerd op een ‘asp buddy list’…indien je je PC format-c’t ben je al je skype adressen kwijt…


  3 oktober 2005 om 17:05
  Remi

  Johan, dat gaat inderdaad lekker met je bezoekers, maar ik denk dat de mensen van Skype helemaal blij zijn 😉


  3 oktober 2005 om 20:23
  Krijn

  Ik neem aan dat iedereen mij ook herkend heeft? 😉 Ik was dat hoofd in die postzegel.

  Overigens gebruik ik Skype en MSN, beiden met spraak en video, en Skype lijkt wel degelijk betere audio te hebben. Een ander voordeel is dat ik met Skype ook iemand op z’n vaste lijn bel. Dat kan met MSN (nog) niet, voor zover ik weet.


  4 oktober 2005 om 08:55
  Frank

  Skype slaat wel degelijk de contact personen op op de server, gewoon ff upgraden naar een nieuwe versie.

  Kwaliteit is het beste vind ik van Gtalk, en dan skype. Met voipbusten kun je vanaf vorige week ook bellen naar elkaar, dus p2p…maar is nog onstabiel.

  msn heeft als voordeel video.


  4 oktober 2005 om 11:44
  KJ

  Het heeft er wellicht ook mee te maken dat skypen in de volksmond inmiddels al bijna gelijkstaat aan voipen. Net zoals aspirine ook een merknaam is waar je eigenlijk pijnstiller zou moeten zeggen. Maar een paar extra merknamen noemen was wel zo objectief geweest, inderdaad.


  4 oktober 2005 om 12:28
  KJ

  Ik zit trouwens natuurlijk eigenlijk enorm te wachten op een gratis programma dat het beste van al die programma’s bij elkaar brengt. Bereikbaar voor alle major voipdiensten en uit-bellend altijd automatisch de gratis/goedkoopste uitkiest.

  Helemaal gratis bellen met verplicht reclameblokje in het voipdienstwindow zou ik ook goed mee kunnen leven trouwens.


  4 oktober 2005 om 12:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!