RSS-statistieken

19 april 2005, 18:20

Unieke RSS-lezers per dag op Marketingfacts

Het aantal unieke RSS-lezers per dag voor Marketingfacts nadert de grens van de 1,000. RSS-readers en aggregators zorgen inmiddels voor ruim 12,500 hits per dag waarvan ca. 6,0% doorklikt naar de website. De groei in RSS-gebruik stijgt maandelijks met ca. 5-10% (dit in tegenstelling tot de 39% toename van NYTimes).

Het is nog steeds onduidelijk hoe groot de populatie internetgebruikers is dat gebruik maakt van RSS. Uit onderzoek van JupiterResearch blijkt het aandeel RSS-gebruikers in de VS inmiddels 6 procent is. In Nederland zal dit percentage lager liggen; zelf schat ik dit op 2-3 procent. Onder bloglezers ligt dit aandeel hoger, waarbij ik het aandeel op Marketingfacts schat op ca. 30 procent.

Gebruikte readers en aggregators (laatste 24 uur)

Wellicht aardig om ook eens de statistieken van de RSS-readers op een rijtje te zien. Voor de lezers van Marketingfacts zijn RssReader (29,9%) en Bloglines (20,8%) veruit de meest populaire readers. Het aandeel Firefox Live Bookmarks neemt nog steeds toe (inmiddels 8,6%).

Opvallend zijn de grote verschillen in efficientie (hits per circulation) van de verschillende readers. Zo blijkt de NewsGator Outlook Edition gemiddeld maar liefst 25 keer langs te komen om te kijken of er nieuwe berichten zijn geplaatst op Marketingfacts. Thunderbird (ook een e-mail client), MagpieRSS en NewsCrawler zijn zelfs nog inefficienter. Aggregators als Bloglines, Newsgator Online en MyYahoo doen het daarentegen erg efficient met gemiddelden van resp. 0,3, 2,8 en 3,3.

Eerdere RSS-statistieken:

Statistieken Marketingfacts (1 april 2005)

RSS-statistieken (12 maart 2005)

Statistieken Marketingfacts (1 maart 2005)

RSS-statistieken (25 september 2004)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!