RSS neemt hoge vlucht in uitgeversland

12 juli 2005, 18:56

Uit een onderzoek van Jungle Rating naar de adoptie van RSS in Nederland blijkt dat het gebruik van RSS feeds de afgelopen periode explosief is gegroeid. In Nederland zijn het ? naast de weblogs ? de uitgevers die RSS omarmd hebben. Van de 12 landelijke dagbladen bieden op dit moment 10 een RSS-feed (alleen Metro en Het Financieele Dagblad nog niet). In februari 2005 waren dit er nog 6. Ook onder de 132 onderzochte regionale dagbladen groeit de RSS penetratie snel (momenteel 14%).

Hulpmiddel voor informatiezoekers

Een enqu?te onder ervaren internetgebruikers leert dat de waarde van RSS feeds alom wordt erkend. Weblogs en dagbladen publiceren hun nieuws onregelmatig waardoor bezoekers vaak de websites moeten bezoeken om te kijken of er iets nieuws te vinden is. Met RSS is dit overbodig geworden; RSS informeert de gebruiker als er een nieuw bericht staat en geeft kort weer waar het bericht over gaat.

Dankzij het makkelijker kunnen volgen van weblogs en nieuwssites gaan consumenten op dit moment over tot installatie van de reader (huidige penetratie in Nederland 5 tot 10%).

RSS omarmd door internetbrowsers

Softwarefabrikanten zijn hard bezig de RSS standaard gewoongoed te maken. Firefox – de browser van Mozilla ? ondersteunt RSS-feeds al geruime tijd. Microsoft gaat RSS feeds leesbaar maken met de eerstvolgende versie van Internet Explorer. En recentelijk (27 juni 2005) kwam Microsoft met het bericht dat zij de syndicatie ook zal integreren in haar volgende operating system Longhorn. “Mede door deze push van de softwaregiganten zal RSS zich in de komende 12 tot 24 maanden ontwikkelen tot een standaard waar elke internetter de beschikking over heeft”, aldus Bart Schutz, consultant bij Jungle Rating.

Afwachtende marketeers

RSS-feeds lijken een mooie toekomst tegemoet te gaan. Toch zet slechts een heel klein gedeelte van de marketeers uit andere branches dan de uitgeverijwereld RSS in als communicatiemiddel. De voornaamste reden luidt dat te weinig consumenten een RSS-reader ge?nstalleerd hebben. De consument zal echter geen reader installeren wanneer de marketers geen feeds bieden.

Uit het recente onderzoek van Jungle Rating blijkt dat de afwachtende houding van de marketeers geen impasse zal veroorzaken. De doorbraak van RSS zal snel komen. Dankzij weblogs en nieuwssites gaan consumenten op dit moment over tot installatie van de reader. Schutz: “De afwachtende houding van de marketeers gaat de doorbraak van RSS niet blokkeren, door de push van de software fabrikanten en een duidelijke behoefte bij de consument”. Het lijkt daarmee een kwestie van tijd voordat ook andere sectoren naast de uitgeversbranche de RSS feeds gaan omarmen.

Bron:

Persbericht JungleRating

Zie ook:

Interesse dagbladen voor RSS groeit

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!