ReclameReview: FrieslandCampina (The Circle of Cheese)

23 januari 2014, 12:59

Na 'The Story of Milk' durfde FrieslandCampina het wel aan om een soortgelijke 'korte film' te maken, maar dan over kaas. Ze noemden het geanimeerde verhaal 'The Circle of Cheese'. En met geanimeerd bedoel ik dus ook echt dat er 1.500 plakken kaas zijn gebruikt in deze animatiefilm.

Credits:

Creatie: NotJustAnotherTeam

Co-productie: Shoq-Studio

Creative Director: Martijn Hogenkamp

Regisseur: Cas Prins

Producer: Geert Jansen

D.O.P.: Dirk de Graaff, Sebas Vriend

Gaffer: Nicholas Burrough

Postproductie: Wieger Poutsma, Cas Prins, Michiel van den Berg

Food Specialist: Cees Visser

Music and Sound Design: Audentity

Special thanks to: Light Unit, Becker Watersnijtechniek, Studio 8

De doelstelling:

Uitleggen hoe bijzonder kaas is.

De uitwerking:

PlusOne maakte een animatiefilm waarin kaas de hoofdrol speelt. Het verhaal dat verteld wordt door de voice-over, wordt gevisualiseerd door de geanimeerde kaas steeds van vorm te laten veranderen.

Het oordeel:

Ik moest heel sterk denken aan Dr. Seuss toen ik deze commercial voor het eerst zag. Het rijmende verhaal met een educatieve ondertoon zorgde daarvoor. De manier waarop alles geanimeerd is, vind ik erg mooi. Wát een tijd, energie en moeite is hierin gestopt! Bekijk ook zeker de 'making of' eens.

Maar hoe mooi hij ook is, om eerlijk te zijn pakt deze video me gewoon niet. Hij duurt te lang en heeft geen echte boodschap die eruit springt. Wat wil FrieslandCampina me nu precies vertellen? Leuk geprobeerd, maar de eerste blijft wat mij betreft de beste. Dat was echte storytelling, of je nu eens was met de boodschap of niet. Nu vind ik het een beetje gezochte storytelling. Tuurlijk zal er vast wel een verhaal in de fabricage van kaas zitten, maar dat komt naar mijn idee niet helemaal over hier.

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie

4 Reacties

  steph8080

  Amen. Wat mij vooral opvalt is hoe ondoordacht de boodschap is (Friesland Campina maakt kaas?) Ik vind overigens ook de kaas er ook gewoon niet zo lekker uitzien ofzo (terwijl ik wel een liefhebber ben). Wel props aan FC en +1 dat ze dit aandurfden…


  23 januari 2014 om 16:21
  Hardcopy

  Zo, dat lijkt er inderdaad behoorlijk op…


  24 januari 2014 om 07:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!