Op zoek naar een klinkende coalitie

Terwijl de formatie zich in een patstelling bevindt, zijn de nieuwe Kamerleden inmiddels ingewerkt.

1 februari 2024, 13:51 1176 x gelezen

Vast onderdeel van die kennismakingsperiode is het publiceren van hun favoriete muzieknummer en dat biedt een fascinerend inkijkje in het gevoelsleven van ons parlement.

Onze muzieksmaak zegt veel over onze identiteit. Een identiteit die gevormd wordt in onze pubertijd, de periode waarin ook onze muzikale blauwdruk ontstaat. Wie ben ik? Op wie val ik? En welke muziek past bij mij? Het doorsnee Tweede Kamerlid is momenteel 45 jaar. Geen wonder dat de favoriete muziek van onze parlementariërs gemiddeld genomen dateert uit 1995, het jaar van hun 16de verjaardag.

Net als in 2021 peilen we de gevoelstemperatuur. Dat doen we met behulp van ons muzikale algoritme, dat in staat is om liedjes te analyseren op emotionele zeggingskracht. Gevraagd naar de meest voorkomende sentimenten in de 150 nummers, kwam het algoritme met de volgende steekwoorden: opgewekt, romantisch, helder, zelfverzekerd, energiek, bitterzoet, sexy, krachtig, verleidelijk en warm. Hoe deze gevoelens zijn verdeeld, verschilt natuurlijk per partij. We nemen de vier grootste partijen onder de loep. Wie klinkt het meest opgewekt? In hoeverre valt er een muzikale fractiediscipline te herkennen? En welke coalitie bestrijkt het breedste emotioneel spectrum?

De PVV en het geluid van de ander

De grootste partij van Nederland lijkt emotioneel keurig in balans en bedekt een breed scala aan emoties. Wel zien we een kleine uitschieter op ‘zelfverzekerd’ en ‘opgewekt’. Dat zal de overwinningsroes zijn, een welkome sensatie na al die jaren van obsessief tegengeluid. Die zelfverzekerdheid komt het sterkst terug in We Are The Others van metalformatie Delain, de keuze van voormalig beveiliger Vincent van den Born. Een rocksong van Nederlandse bodem met een alerte boodschap over acceptatie van ‘de ander’, ongeacht huidskleur of seksualiteit. Het meest opgewekte nummer is afkomstig van Hidde Heutink en ook hij komt met een oproep voor het omarmen van verschillende perspectieven. Probeer de zaken eens te zien door de ogen van een ander, zingt veteraan Phil Collins in het mierzoete Look Through My Eyes. Zo klinkt de PVV niet alleen meer woke dan je zou verwachten, de fractie lijkt ook meer dan bereid om zich te verplaatsten in het standpunt van de ander. Een handige eigenschap voor een extreemrechtse partij die de premier van alle Nederlanders wil leveren.

Het optimisme van PvdA/GL
Ondanks de winst van rechts, behaalde de PvdA/GL een aardig resultaat. Sterker nog, muzikaal gezien klinkt de linkse combinatie het meest ‘opgewekt’ en ‘zelfverzekerd’ van allemaal. Waar het in de campagne van Timmermans soms ontbrak aan vuur, lijkt zijn fractie elk moment in staat om uit te barsten in de Internationale.

Meest representatief voor dit optimisme is de favoriete track van Anita Pijpelink. Overcome van Nothing But Thieves klinkt niet alleen als een ’throw your stuff in a bag and get away-song’ maar gaat daadwerkelijk over het overwinnen van tegenslag, persoonlijk dan wel in sociaal opzicht. Hoe links zelfvertrouwen klinkt, horen we terug in Vrijheid, Gelijkheid & Zusterschap, de keuze van Suzanne Kröger, ex-Greenpeace. Een rebels en progressief pamflet voor een socialere maatschappij. Een wereld waarin ‘de VVD nooit meer op een voetstuk zal staan’, aldus zangeres Sophie Straat.

Gouwe ouwe VVD

De VVD moest een flink verlies incasseren, maar blijft natuurlijk de partij die jarenlang ons land heeft geregeerd. Dat beeld zie je terug in hun voorliefde voor het bitterballenrepertoire uit de Top 2000. Zo is de VDD in muziek nog altijd een brede volkspartij, gekenmerkt door veilige keuzes uit de catalogi van Elvis Presley, Dolly Parton en de Beatles. Waar de partij echter punten laat liggen, is op de emoties ‘macht’ en ‘energie’. Logisch, want de liefde tussen Rutte en Nederland was al een tijdje tanende. Een sentiment dat mooi wordt onderstreept door het melancholische Dreams van Fleetwood Mac, de favoriet van vicevoorzitter Bente Becker, die hiermee haarfijn de gemoedstoestand in haar partij aanvoelt.

De ideale coalitie
Voor het samenstellen van de ideale coalitie moeten we op zoek naar een zo divers mogelijk emotioneel palet. Zowel de boze boer als de optimistische grachtengordelbewoner zal zich moeten herkennen, nietwaar? En andersom wil je niet geregeerd worden door een stel gevoelsarme reptielen. Als we uitgaan van de meest waarschijnlijke optie, een rechts kabinet van in ieder geval PVV, NSC en VVD, dan zien we dat het die coalitie vooral ontbreekt aan de sentimenten ‘machtig’ en ‘energiek’. Emoties die je toch zal moeten aanspreken wil je in dit verdeelde land rekenen op draagvlak.

Er is gelukkig één partij die als een puzzelstukje in deze coalitie past en dat zijn de mannen van Denk. Dynamisch, krachtig en een tikkie macho. Vergeet het zwijmelende geprevel van Phil Collins en de bitterzoete klanken van Fleetwood Mac. Met industrial metalbangers als Radio van Rammstein en de Turkse grunge van Duman geeft Denk het rechtse blok nét dat beetje extra slagkracht en gezag. En de broodnodige ideologische balans.

Doe er je voordeel mee, Ronald.

Foto met dank aan The Hague & Partners en de Gemeente Den Haag

De muziekkeuze van de Tweede kamer is hier te vinden.
Niels de Jong
Muzikaal strateeg bij TAMBR

Niels is opgeleid tot jurist én uitvoerend pianist, werd getraind als bankier en verdiende zijn sporen als strateeg in de creatieve industrie. Hij is mede-oprichter van TAMBR, dat merken helpt met het ontwikkelen met hun muzikale identiteit.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!