Online kranten in trek

2 juni 2004, 18:39

Het aantal online krantenedities wereldwijd is sinds 1999 verdubbeld. Het bezoekersaantal is in dezelfde periode zelfs met 350 procent gegroeid.

Dit schrijft de BBC Online in een verslag over het jaarlijkse congres van de World Association of Newspapers in Istanbul. Winstgevend zijn veruit de meeste online editie nog lang niet. Slechts twee procent van de advertentieopbrengsten bij dagbladen komt voor rekening van het web.

Dagbladen in met name Europa maken grote veranderingen door. Het online publiek neemt toe, maar het aantal lezers van de papieren krant neemt af. De wereldwijde verkoop van kranten is het afgelopen jaar voor het eerst licht gedaald. Gemeten over de laatste vijf jaar is nog wel sprake van een groei van 4,75 procent. Meer dan een miljard mensen lezen nu dagelijks een krant.

In dertien van de vijftien ‘oude’ Europese Unie landen is sprake van een daling van het aantal verkochte papieren kranten. De grootste daling doet zich voor in Ierland, gevolgd door Groot-Brittanni?.

Via:

http://www.telegraaf.nl/i-mail/article11016291.ece

Dagbladen wereldwijd halen gemiddeld slechts twee procent van hun omzet uit internetadvertenties, de rest komt nog steeds via papier binnen. Dit ondanks een online groei en een dalend aantal ‘papieren lezers’. Dat blijkt uit een onderzoek onder 18.000 krantenuitgevers in 208 landen, in opdracht van de World Association of Newspapers (WAN), dat momenteel een conferentie houdt in Turkije. Het aantal kranten dat ook via internet nieuws publiceert is volgens de WAN in de afgelopen vijf jaar met 350 procent gegroeid. De organisatie noemt het huidige totaal aantal overigens niet.

http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=478436/sc=356105

Lees verder:

http://www.wan-press.org/article4473.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3767267.stm

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!