Online kopen op andermans kosten!

16 januari 2005, 11:15

Online kopen op andersmans kosten!Computeridee was gisteren te gast bij Kassa met de mededeling dat o.a. MSN Music slecht beveiligd is. Voor wie de uitzending gemist heeft, de online versie (streaming video) is beschikbaar.

Het blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn muziek op andermans kosten te downloaden.

MSN Music werkt net als bijv. Download.nl en Chello en nog enkele Nederlandse bedrijven met de betaaldienst Firstgate. Je kunt een prepay-tegoed op die muzieksites via Firstgate betalen met een zogenaamde internetmachtiging. Je staat dan toe dat het bedrijf eenmalig een bepaald bedrag van je rekening haalt. Vul je echter een rekeningnummer in van iemand anders, dan wordt jouw prepaid tegoed direct verhoogt en kun je zonder problemen music betalen met deze 30 euro.

De banken erkennen deze betaalwijze niet, simpelweg omdat ze te fraudegevoelig zijn. Slachtoffers van fraude kunnen hun geld dus zo terug laten storten, want de winkel heeft geen poot om op te staan met slechts een digitaal formulier als het bewijs van toestemming. Volgens Gijs Boudewijn, van de Nederlandse Verening van Banken (NVB), kan men in dit soort gevallen nog tot een jaar na dato geld terugvorderen.

Eenzelfde systeem wordt ook gebruikt bij de hulpactie giro 555. Maar bij MSN Music heb je onmiddellijk de beschikking hebt over het bedrag waarvoor je een machtiging hebt afgegeven, nog voordat het geld van de opgegeven rekening is afgehaald. Je kunt dus direct gemakkelijk downloaden, waardoor het nodigt uit tot misbruik.

Pas bij latere ophogingen van je prepay budget wordt een pincode verlangd. Die pincode krijg je doordat Firstgate meteen na je aanmelding een cent op de opgegeven rekening stort en onder mededelingen de pincode doorgeeft. Maar Computer Idee en Kassa ontdekten dat je je budget nog zeker ??n keer met ?30 kon ophogen voordat de pincode werd vereist.

Volgens Gijs Boudewijn hebben de banken lang op de internetmachting gestudeerd en zijn ze tot de conclusie gekomen, dat je dit betalingssysteem nooit waterdicht krijgt. Het wachten is op het nieuwe internet-betaalsysteem dat de banken hebben bedacht, Ideal. Dat moet nog dit jaar ge?ntroduceerd worden. Pas als er veel problemen ontstaan met incasso?s, bijv. veel storneringen, dan gaat de NVB met het bedrijf praten. De uiteindelijke sanctie is het intrekken van hun machtiging om met automatische incasso te werken.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!