Online video: we doen het wel, maar weten niet waarom

Resultaten van de Online Video Monitor gepresenteerd

Online video: we doen het wel, maar weten niet waarom

Het begint met de innovators. Dan komen de early adopters, de early majority, de late majority en tenslotte de laggards. De meeste marketeers kunnen de stadia van een innovatie moeiteloos opdreunen. Deze fases gelden niet alleen voor producten, maar ook voor marketingmiddelen. Zo lijken social media inmiddels de fase van late majority wel te hebben bereikt. Online video bevindt zich nog een paar fases daarvoor, als we de resultaten van de 'Online Video Monitor' mogen geloven. Video lijkt de fase van 'daar moeten we iets mee doen' in veel gevallen nog niet te zijn ontgroeid. Belangrijker nog: er worden nauwelijks doelstellingen geformuleerd voor online video. Het verfraaien van de website is het voornaamste doel om een video te ontwikkelen. Niet zo vreemd dat marketeers de resultaten van video dan ook amper meten.

Gisteren werden tijdens het evenement Online Video For Winners in Hilversum de resultaten van de Online Video Monitor bekendgemaakt. De voornaamste uitkomst van het onderzoek, uitgevoerd door Customer Touchpoint in opdracht van Quadia, is dat marketeers het belang van online video de komende jaren wel zien groeien, maar nog niet goed weten wat ze ermee willen bereiken. De vragenlijst, die onlangs werd uitgezet door Marketingfacts, is ingevuld door 382 marketingprofessionals. Het doel van de Online Video Monitor was erachter te komen hoe online video wordt ingezet door marketingprofessionals en waar zij in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen.

Resultaten

Maar liefst 72 procent van de ondervraagden zet online video inmiddels in binnen de marketingmix. Waarom ze dat doen, weten ze nog lang niet altijd. Slechts een op de drie stelt concrete doelstellingen op voor online video. En van de groep die wel doelstellingen bepaalt, weet slechts de helft of deze doelstellingen ook daadwerkelijk worden gehaald.

De belangrijkste reden om online video te gebruiken, is het informeren van de doelgroep (genoemd door 71%). Daarna komt het verhogen van de naamsbekendheid (55%). Commerciële doelstellingen als sales (34%) en leadgeneratie (30%) scoren een stuk lager.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere weergave of download de volledige infographic (pdf).

De meest gebruikte parameters voor het meten van de effectiviteit van online video zijn het aantal views (86%), de gemiddelde kijkduur (64%) en het aantal unieke kijkers (52%). De conversieratio (37%) komt slechts op een vierde plaats. Of een video wordt bekeken, is dus het belangrijkste succescriterium. Dat komt ook overeen met de voornaamste doelstelling: informatie overbrengen en het verhogen van de naamsbekendheid.

Belangrijker

Ruim acht op de tien (84%) van de marketeers twijfelt er niet aan dat online video de komende jaren een belangrijker onderdeel wordt van hun eigen digitale strategie. De verwachting is dat het bepalen van de return on investment (ROI) de komende jaren in belang toeneemt. Bedrijven kijken steeds serieuzer naar mogelijkheden om video commercieel in te zetten, en dat maakt het eenvoudiger om de ROI te bepalen. Het succes van online video wordt dan in toenemende mate niet meer beoordeeld aan de hand van het aantal views, maar op basis van de conversieratio.

Video

Natuurlijk zijn de belangrijkste bevindingen van het onderzoek naar online video ook verwerkt in een online video.

Download rapport en infographic

Het volledige rapport is nu (gratis) te downloaden. De belangrijkste bevindingen zijn ook vervat in een infographic (pdf).


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Video omdat het moet?
  Wat is de toegevoegde waarde van de video in dit artikel ? Ik vermoed dat veel marketeers daar mee worstelen. Kan een video toegevoegde waarde bieden en wat is dan de ROI hiervoor.

  geplaatst op
 • @Bart: die fil... uh, video is er voor mensen die het boe... uh, het onderzoeksrapport niet willen lezen! :)

  geplaatst op
 • Als er nu ook nog een voiceover bij zat, was het even een samenvatting in 2 min, voor de scanners en dyslecten onder ons.

  geplaatst op
 • Die video, is dat nou om te illustreren dat men vaak geen idee heeft wat te doen met online video? Of ligt het aan mij dat ik niet in vier seconden die vier assen en vele stippen plus toelichting kan absorberen?

  geplaatst op
 • Om de kijker te helpen laten we met BlueBats vaak de mens uit het bedrijf zelf aan het woord. Geen hard criterium, maar wat ik mijn klanten vaak uitleg: de kijker wil u leren kennen, begrijpen wat u doet (waar u in geloofd, ook goed Simon Sinek) en daardoor wordt u sympathiek. En met sympathieke mensen en organisaties willen we ons graag verbinden!

  geplaatst op
 • Vanuit mijn ervaring vind ik dat een bedrijfsfilm best wat persoonlijker en minder formeel kan. Mensen willen tenslotte echt contact met je en niet met een logo, bovendien draagt video een enorme bijdrage aan marketing.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.