Online video: we doen het wel, maar weten niet waarom

17 april 2013, 12:59

Resultaten van de Online Video Monitor gepresenteerd

Het begint met de innovators. Dan komen de early adopters, de early majority, de late majority en tenslotte de laggards. De meeste marketeers kunnen de stadia van een innovatie moeiteloos opdreunen. Deze fases gelden niet alleen voor producten, maar ook voor marketingmiddelen. Zo lijken social media inmiddels de fase van late majority wel te hebben bereikt. Online video bevindt zich nog een paar fases daarvoor, als we de resultaten van de 'Online Video Monitor' mogen geloven. Video lijkt de fase van 'daar moeten we iets mee doen' in veel gevallen nog niet te zijn ontgroeid. Belangrijker nog: er worden nauwelijks doelstellingen geformuleerd voor online video. Het verfraaien van de website is het voornaamste doel om een video te ontwikkelen. Niet zo vreemd dat marketeers de resultaten van video dan ook amper meten.

Gisteren werden tijdens het evenement Online Video For Winners in Hilversum de resultaten van de Online Video Monitor bekendgemaakt. De voornaamste uitkomst van het onderzoek, uitgevoerd door Customer Touchpoint in opdracht van Quadia, is dat marketeers het belang van online video de komende jaren wel zien groeien, maar nog niet goed weten wat ze ermee willen bereiken. De vragenlijst, die onlangs werd uitgezet door Marketingfacts, is ingevuld door 382 marketingprofessionals. Het doel van de Online Video Monitor was erachter te komen hoe online video wordt ingezet door marketingprofessionals en waar zij in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen.

Resultaten

Maar liefst 72 procent van de ondervraagden zet online video inmiddels in binnen de marketingmix. Waarom ze dat doen, weten ze nog lang niet altijd. Slechts een op de drie stelt concrete doelstellingen op voor online video. En van de groep die wel doelstellingen bepaalt, weet slechts de helft of deze doelstellingen ook daadwerkelijk worden gehaald.

De belangrijkste reden om online video te gebruiken, is het informeren van de doelgroep (genoemd door 71%). Daarna komt het verhogen van de naamsbekendheid (55%). Commerciële doelstellingen als sales (34%) en leadgeneratie (30%) scoren een stuk lager.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere weergave of download de volledige infographic (pdf).

De meest gebruikte parameters voor het meten van de effectiviteit van online video zijn het aantal views (86%), de gemiddelde kijkduur (64%) en het aantal unieke kijkers (52%). De conversieratio (37%) komt slechts op een vierde plaats. Of een video wordt bekeken, is dus het belangrijkste succescriterium. Dat komt ook overeen met de voornaamste doelstelling: informatie overbrengen en het verhogen van de naamsbekendheid.

Belangrijker

Ruim acht op de tien (84%) van de marketeers twijfelt er niet aan dat online video de komende jaren een belangrijker onderdeel wordt van hun eigen digitale strategie. De verwachting is dat het bepalen van de return on investment (ROI) de komende jaren in belang toeneemt. Bedrijven kijken steeds serieuzer naar mogelijkheden om video commercieel in te zetten, en dat maakt het eenvoudiger om de ROI te bepalen. Het succes van online video wordt dan in toenemende mate niet meer beoordeeld aan de hand van het aantal views, maar op basis van de conversieratio.

Video

Natuurlijk zijn de belangrijkste bevindingen van het onderzoek naar online video ook verwerkt in een online video.

Download rapport en infographic

Het volledige rapport is nu (gratis) te downloaden. De belangrijkste bevindingen zijn ook vervat in een infographic (pdf).

CEO en mede-oprichter Quadia

Categorie
Tags

7 Reacties

  Bart

  Video omdat het moet?

  Wat is de toegevoegde waarde van de video in dit artikel ? Ik vermoed dat veel marketeers daar mee worstelen. Kan een video toegevoegde waarde bieden en wat is dan de ROI hiervoor.


  17 april 2013 om 14:53
  bramkoster

  @Bart: die fil… uh, video is er voor mensen die het boe… uh, het onderzoeksrapport niet willen lezen! 🙂


  17 april 2013 om 15:05
  Bo Daalmans

  Als er nu ook nog een voiceover bij zat, was het even een samenvatting in 2 min, voor de scanners en dyslecten onder ons.


  18 april 2013 om 21:18
  Coen Huibers

  Die video, is dat nou om te illustreren dat men vaak geen idee heeft wat te doen met online video? Of ligt het aan mij dat ik niet in vier seconden die vier assen en vele stippen plus toelichting kan absorberen?


  19 april 2013 om 12:47
  Jan-Jaap

  Om de kijker te helpen laten we met BlueBats vaak de mens uit het bedrijf zelf aan het woord. Geen hard criterium, maar wat ik mijn klanten vaak uitleg: de kijker wil u leren kennen, begrijpen wat u doet (waar u in geloofd, ook goed Simon Sinek) en daardoor wordt u sympathiek. En met sympathieke mensen en organisaties willen we ons graag verbinden!


  23 april 2013 om 10:56
  Coen

  Vanuit mijn ervaring vind ik dat een bedrijfsfilm best wat persoonlijker en minder formeel kan. Mensen willen tenslotte echt contact met je en niet met een logo, bovendien draagt video een enorme bijdrage aan marketing.


  16 mei 2013 om 21:20
  Johna683

  Very efficiently written information. It will be beneficial to everyone who employess it, including myself. Keep up the good work for sure i will check out more posts. bkdgcbegaeee


  21 oktober 2016 om 06:55

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!