Online video op mobiel wint het qua kijktijd en ad spend van desktop

19 juli 2017, 09:00

We kijken in 2017 gemiddeld bijna 36 minuten per dag naar online video op onze smartphones en tablets. Volgend jaar zou dat zelfs 46 minuten moeten zijn. Dit in tegenstelling tot desktop en andere non-mobile devices: daarop kijken we slechts 18 minuten per dag naar online video. En daar is de groei er helemaal uit.

Kijktijd en ad spend

De hoeveelheid video’s die we mobiel bekijken groeit explosief. Als gevolg daarvan verschuiven advertentiebudgetten: volgend jaar zal er voor het eerst meer advertentiegeld gaan naar online video advertising op mobiel dan desktop. Voor 2018 wordt verwacht dat de ad spend op mobiele video’s verder zal groeien naar bijna 18 miljard dollar. De ad spend op niet mobiele video’s zal naar verwachting met 1,5 procent krimpen naar 15 miljard dollar. Dat blijkt uit prognoses van media-inkoper Zenith.

De drijvende kracht achter deze financiële verschuiving is de verschuiving in hoe we video’s consumeren: volgend jaar kijken we 25 procent vaker naar een video via een smartphone of tablet, terwijl videoconsumptie op tablets en desktops juist afneemt. In 2018 kijken we gemiddeld zelfs 46 minuten naar online video via mobiele devices tegen 18,5 minuut op desktop en laptop. De groei van video op mobiel zorgde dit jaar al voor een stijging van 20 procent in de totale online video consumptie.

Waar gaat het geld heen?

Zenith verwacht dat online video op mobiel in 2019 goed is voor 72 procent van de totale kijktijd. Een belangrijke kracht in deze trend is dat social media video hebben omarmt met onder andere livestreams. Facebook is in veel markten, na YouTube, de grootste uitserveerder van video’s. Adverteerders volgen natuurlijk. De verwachting is dat er volgend jaar 23 procent meer wordt uitgegeven aan online video advertising: van 22,2 miljard dollar naar 27,2 miljard dollar. Online video advertising wordt daarmee een grotere punt van de advertentietaart: nu is dat nog 28 procent van het totaal aan digitale ad spend. Dit stijgt verder naar 31 procent in 2019.

Op dit moment geven adverteerders nog altijd meer geld uit aan ‘fixed video’ dan video’s op mobiel: 15,2 miljard dollar vs. 12 miljard dollar. Dat komt voornamelijk omdat er op mobiel meer afleiding is en het grotere scherm van laptops en desktops meer ruimte biedt voor de merkboodschap. De verwachting is dat de volume van mobiele views zwaarder gaat wegen en er 18 miljard dollar zal worden uitgegeven aan mobiele video advertising versus 15 miljard aan fixed video advertising.

Wat weten we over Nederland?

In juni liet IAB Nederland weten dat adverteerders in 2016 voor ruim 120 miljoen euro aan videoreclame uitgaven. Kanttekening daarbij is dat videouitgaven bij Facebook en Google niet worden meegerekend.

Het kijken van video’s via YouTube is ook voor veel Nederlanders een lekker tijdverdrijf. Nederlandse YouTube-gebruikers kijken gemiddeld 40 minuten per dag naar video’s op het platform. Tussen generaties verschilt de kijktijd behoorlijk. Digitieners nemen gemiddeld 54 minuten per dag de tijd voor het kijken van video’s op YouTube. Millennials volgen met 47 minuten per dag en generatie X kijkt gemiddeld 36 minuten per dag naar YouTube. Meer daarover lees je in dit artikel.

Thomas van Manen
Journalist en oud-hoofdredacteur bij Marketingfacts

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!