Nieuwe wetgeving gaat concurrentie op telecommarkt bevorderen

22 augustus 2003, 17:34

De concurrentie op de telecommarkt krijgt een nieuwe impuls wanneer de nieuwe telecomwetgeving in het najaar van 2003 wordt aangenomen.

Daarbij wordt de rol van de toezichthoudende organisatie de Opta belangrijker: meer dan voorheen kan deze waakhond de wet per geval anders interpreteren. Zo werd `aanmerkelijke marktmacht` eerst gedefinieerd als 25% van een bepaalde markt. In de nieuwe wet kan de Opta in actie komen bij een kleiner, of juist pas bij een groter marktaandeel. Ook zijn de deelmarkten minder strak omschreven. Het betreffende netwerk hoeft niet meer te voldoen aan een van de specifieke definities als die van vaste of mobiele telefonie of huurlijnen – elk netwerk dat elektronische communicatie mogelijk maakt valt onder de nieuwe wet. De nieuwe wet moet het mogelijk maken bijvoorbeeld de prijs voor mobiel bellen omlaag te brengen – nu is die in Nederland nog het hoogste van Europa. Vooral de prijs voor interconnectie, het bellen tussen verschillende aanbieders, met name van een vaste naar een mobiele telefoon, zal met de nieuwe wetgeving aangepakt kunnen worden.

Bron : Computable nr. 33/34, p. 8, 1,5 p.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!