Nieuw wetsvoorstel: weblogs aan banden in Italië?

23 oktober 2007, 04:00

‘My blog won’t close. If I have to, I’ll transfer lock stock, barrel and server to a democratic State.’ De komiek Beppe Grillo, die meer en meer aan politieke invloed wint in Italië, is het op zijn zachtst gezegd niet eens met een wetsvoorstel van Ricardo Franco Levi, de rechterhand van Romano Prodi waarin publiceren op internet aan banden wordt gelegd. Grillo: ‘If the law gets passed, it’ll be the end of the Internet in Italy’ (via: Sargasso).

De vaste MF-lezer weet natuurlijk allang wie Beppe Grillo (Wikipedia) is. If not: in de komkommertijd wijdden we, na een uitgebreide discussie over relevantie, deze zomer nog een posting aan hem. Beppe Grillo had destijds een miljoen reacties op zijn weblog binnengekregen.

In het wetsvoorstel van Levi, dat schijnbaar al door de ministerraad in Italie is goedgekeurd, staan een aantal vreselijke dingen. Zo staat in de wet dat ieder Italiaans weblog geregistreerd moet worden, belasting moet betalen, moet beschikken over een uitgever en een professionele journalist in dienst moet hebben. Beppe Grillo schat in, dat 99 procent van de weblogs van Italië dan kunnen sluiten. Grillo heeft het voorstel hier in pdf op zijn site gezet (voor degenen die het Italiaans machtig zijn).

Het voorstel moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Maar Levi kreeg natuurlijk direct kritiek aan zijn broek. Volgens Grillo verschuilt hij zich achter de volksvertegenwoordiging. Toen Levi gevraagd werd wat er met Grillo’s blog gebeuren moest, zei hij dit: ‘It’s not up to the government to establish that. It’ll be for the Communications Authority to indicate with regulations, which people and which companies will have to register. And the regulations will arrive only after the law has been discussed and approved by the Lower House.’ Perfect Prodian-bottom-protecting words, noemt Grillo dat.

Het zal zo’n vaart wel niet lopen, daar in Italië. Laten we in ieder geval hopen dat het parlement doller is op de vrijheid van meningsuiting dan de ministerraad. Hier nog een artikel over de zaak in La Repubblica. Meer over de Italiaanse politiek en Beppe Grillo in Dagblad De Pers.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Catharina

  Onvoorstelbaar alleen al, dat iemand zo’n wetvoorstel durft in te dienen. Gelukkig is het hier nog niet zover, maar wat als een Wilders het ooit voor het zeggen krijgt…


  23 oktober 2007 om 08:39
  mgvandenbroek

  Wilders is toch juist voor Vrijheid? Misschien alleen als het weblog aantoonbaar door moslims onderhouden wordt?


  23 oktober 2007 om 08:48
  Catharina

  Voor de vrijheid heten te zijn en voor de vrijheid zijn is kennelijk niet hetzelfde. Hij wil toch ook de Koran verbieden?


  23 oktober 2007 om 09:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!