Netto mediabestedingen opnieuw gedaald

5 juli 2004, 03:40

Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn de netto media-bestedingen gedaald. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport ‘Netto media-bestedingen in Nederland’, dat BBC De Media en Reclame Bank in samenwerking met de Vea recentelijk heeft gepubliceerd.

In totaal daalde de markt met 189 miljoen (4,1 pct) tot 4,5 miljard euro. Nog niet eerder was de daling zo groot. Grote verliezers zijn de dagbladen, publiekstijdschriften en vak- en managementbladen. Winst was er voor radio, dat steeds populairder wordt, billboards en internet.

Uit de cijfers blijkt verder dat in de tweede helft van 2003 een licht herstel is opgetreden. De ‘supermarktoorlog’ heeft daar voor een deel aan bijgedragen, aldus in een toelichting.

Alle persmedia be?indigden 2003 in de min. De dagbladen en vakbladen noteerden respectievelijk -8,1 en ?10 pct. De publieksbladen verloren 9,3 pct. De huis-aan-huisbladen en nieuwsbladen deden het relatief nog het minst slecht met -4,5 pct. Het gezamenlijke resultaat van de persmedia komt uit op -7,8 pct, oftewel een daling van 194 miljoen euro.

Televisie groeide in 2003 gematigd door. Spot publiceerde al eerder de jaarcijfers waaruit een toename van 2,2 pct bleek. De non-spotbestedingen lieten een spectaculairdere groei zien: van 82 miljoen euro naar 107 miljoen euro.

Radio sloot het onrustige veilingjaar af met een plus van 9,1 pct, oftewel 245 miljoen euro.

Bioscoop kon het recordaantal bezoekers in 2003 niet verzilveren. De advertentieomzet daalde met ruim 6 pct tot 6,9 miljoen euro.

Ondanks de sterke stijging bij billboards (11 pct) daalden de bestedingen aan buitenreclame ruim 4 pct tot 131 miljoen euro. De invoering van de tabakswet per 1 januari 2003 is hier voor een deel de oorzaak van.

Historisch is de daling bij geadresseerde brievenbusreclame (-7 pct). Een belangrijke rol daarbij speelt het toenemende gebruik van e-mail en internet door adverteerders, hetgeen ten koste gaat van het dm-budget. Ongeadresseerde brievenbusreclame bleef wel stijgen (2 pct).

IAB Nederland publiceerde al eerder de internetjaarcijfers: online advertising nam in 2003 toe met 25 pct tot 40 miljoen euro.

Bron:

http://www.mediabestedingen.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!