Muziekindustrie schrikt downloaders af

27 april 2004, 04:32

De Amerikaanse zero tolerance aanpak van individuele downloaders lijkt effect te hebben. Ongeveer 14 procent van de Amerikaanse internetters zegt geen muziek meer te downloaden sinds de beschermer van de Amerikaanse muziekindustrie, RIAA, is overgegaan tot rechtszaken.

Dat blijkt uit onderzoek van Pew Internet Project. In een telefonisch onderzoek ondervroeg Pew Internet 1371 Amerikaanse internetgebruikers. 14 Procent gaf te kennen geen muziek meer te downloaden, 38 procent haalde beduidend minder van het web.

De Recording Industry Association of America (RIAA) dreigde verschillende downloaders met een rechtszaak. In de meeste gevallen werd een schikking getroffen. Volgens Pew tonen de cijfers aan dat de harde aanpak effect sorteert. Europese auteursrechtenbeschermers, zoals Stichting Brein in Nederland, nemen de methode over.

Lichte toename

Ondanks de 14 procent afhakers was er de eerste drie maanden van 2004 er tegelijkertijd wel een lichte stijging in het totale aantal Amerikanen dat muziek van internet haalt. Het aantal ging van 18 miljoen in januari naar 23 miljoen in april. Dat is wel beduidend minder dan de 35 miljoen downloaders een jaar geleden.

Volgens Pew heeft het scherp in de gaten houden van diensten als Kazaa geen daling van het aantal downloaders tot gevolg gehad. Wel maken internetters nu meer gebruik van kleinere, minder bekende uitwisselprogramma’s als Bittorent en Emule.

Bron: ANP

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!