Murdoch naar Nederland voor de Eredivisie, maar laat hij zijn kaarten zien?

29 augustus 2012, 07:30

Wat betekenen News Corporation’s online kansspel-activiteiten voor Nederland? Experts geven hun mening.

In het oorspronkelijke business plan van Eredivisie Live stonden al passages omtrent inkomsten uit sportsbetting, maar de huidige, wettelijke situatie maakt exploitatie hiervan echter onmogelijk. Toch denk ik dat News Corp. bij de waardering van Eredivisie Live hier heus rekening mee heeft gehouden en z’n calculaties gedaan heeft. Ik sta niet alleen in deze opvatting.

'Rupert Murdoch is een commerciële terriër, die niet alleen haarfijn de enorme potentie van 'Pay TV' in ons land doorziet, maar zeker ook watertandend de glorende liberalisering van de sportsbetting-markt tegemoet ziet. Twaalf jaar Eredivisie partnership gaat hij ongetwijfeld glorieus verzilveren!’ aldus Bob van Oosterhout, oprichter van het toonaangevende TripleDouble Sportmarketing.

Verder gaf ook Paul Römer (voormalig Endemol-topman) het al aan in een artikel in de FD van zaterdag 11 augustus: ‘Hij (Murdoch) ziet de komende jaren stormachtige groei, met als belangrijke katalysator de liberalisering van de gokmarkt’.

Buitenland

Kijk ik verder om me heen, dan zijn vind ik genoeg bewijs dat het niet eens speculaties zijn. In andere landen (bijv. UK, Australië) is het snel gegaan en nu een dagelijks feit. Wat cijfers ter illustratie:

Sky Bet

Even ingezoomd op de UK: News Corporation kocht ten tijde van de internetbubbel (2000) het bedrijf Sports Internet Group voor 250 mln pond. Dit bedrijf baat inmiddels kansspelactiviteiten uit. Onder de naam Sky Bet worden sports betting, poker, bingo en casinospelletjes aangeboden. En uiteraard gepromoot op Sky Channel. De omzetverwachting van Skybet bedraagt 113 mln pond voor 2012 en het vormt de snelst groeiende revenue stream van het bedrijf (+34%). De domeinnaam Skybet.nl is in handen van SKY IP International Ltd.

Oddschecker

Een andere acquisitie aldaar was de nummer-1 vergelijkingssite voor sports betting Oddschecker.com. Deze site vergelijkt alle prijzen van de bookmakers en is een autoriteit op dit gebied. Het verdienmodel is een mix van affiliate marketing, CPM en andere inkomsten. Oddschecker is actief in de UK, Australië (in samenwerking met TV en Printmedia van News Corp.), Italië (SKY Italia), en wordt ook in het Duits en Spaans aangeboden. De domeinnaam Oddschecker.nl is in handen van 365 Media Group.

Overig

Living TV, een andere dochter van Sky exploiteerde (tot 2010) live roulette op Sky UK in samenwerking met Virgin Media en NetPlay TV. Er zijn weinig gegevens bekend, maar van mei tot december 2009 genereerde deze activiteit in ieder geval al een brutomarge van 2.92 mln pond (te verdelen met de partners).

Twee stappen voor

Kortom, de zusterbedrijven van News Corporation hebben uitgebreide ervaring met het zelf exploiteren van online kansspelen.

‘De huidige regelgeving laat online kansspelen en TV activiteiten zoals Skybet op dit moment nog niet toe’, zegt Justin Franssen van VMWTaxand te Amsterdam. ‘Voor eind 2013 verwacht ik een volledige regulering’, vervolgde Franssen tijdens de Gaming In Holland Conference afgelopen juni. ‘Met het oprichten van de KSA [Kans Spel Autoriteit] is al een stap gedaan in de richting van regulering en handhaving van online kansspelen, ik denk zeker dat Murdoch daar rekening mee gehouden heeft’, aldus Justin Franssen.

De Nederlandse voetbalorganisaties en de politiek denken nog na over sport en online kansspelen. Ondertussen lijkt Murdoch ons toch weer mooi twee stappen voor te zijn.

Oprichter van Gaming in Holland, een LinkedIn-groep met meer dan 450 leden: http://linkd.in/Jq9Xfn. CEO GranViaOnline, en organisator van www.GamingInHollandConference.com, een jaarlijks terugkerende conferentie rond het onderwerp kansspelen, wetgeving en businessmodellen. De volgende editie vindt plaats in juni 2013, in de RAI Amsterdam, als onderdeel van de eGaming Supershow van iGamingBusiness.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Frits

    Heb het artikel vorige week al her en der op het internet voorbij zien komen, lekker actueel Marketingfacts!


    29 augustus 2012 om 13:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!