Mobieltje verklapt verblijfplaats beller

17 april 2003, 18:45

Gisteren is O2 Nederland een lokalisatiedienst gestart waarbij mobiele bellers vrienden en kennissen tot op 500 meter nauwkeurig kunnen lokaliseren. De dienst, Spotter gedoopt, werkt via sms en het web. De achterliggende technologie, om de lokatie van de gezochte persoon te bepalen, wordt geleverd door Locatienet.

In een persbericht legt O2 de werking van de dienst uit: ‘De locatie van een mobiele telefoon wordt bepaald aan de hand van x,y-co?rdinaten, waarbij de zendmasten van O2 als steunpunten worden gebruikt.

Deze co?rdinaten worden vergeleken met de plattegrond van Nederland, waarna de spotter een sms-bericht terugontvangt met een beschrijving van de locatie. Bijvoorbeeld: ‘Kees is gespot in Amsterdam-Zuidoost in de buurt van de Arena.’ Op de website van O2 gebeurt dat in de vorm van een plattegrond. Kees krijgt tegelijkertijd een gratis sms-notificatie met de boodschap ‘Je bent gespot door Marieke’.’

O2 richt zich met de lokalisatiedienst voornamelijk op jongeren. Het gebruik van Spotter is voorbehouden aan de 1,2 miljoen mobiele klanten van O2. Standaard staat de dienst uit en is, eenmaal ingeschakeld desgewenst (tijdelijk) te deactiveren omwille van de privacy. Belangstellenden moeten zich eerst registreren op de site van het telecombedrijf alvorens vrienden en kennissen te kunnen zoeken.

Een euvel van Spotter is dat het gebruik louter is voorbehouden aan O2-bellers. Er lijkt geen technische foefje mogelijk dat mobiele bellers informeert over de identiteit van de netwerkaanbieder van derden. Het gebruik van Spotter blijft daarmee of voorbehouden aan een kleine groep O2-experimenteurs of O2 moet zijn marktaandeel fors uitbreiden of de dienst moet via alle Nederlandse mobiele netwerken beschikbaar worden. Hetzelfde euvel, het niet kunnen bepalen van de identiteit van een mobiele aanbieder, geldt bij het nieuwe O2-abonnement. Voor 5 euro per maand kunnen mobiele O2-bellers 500 minuten gratis bellen naar andere O2-bellers.

Bron:

http://www.planet.nl/

(vervolg)

Spotter staat standaard uitgeschakeld. O2-klanten kunnen zich alleen laten traceren als ze daarmee hebben ingestemd. Daarbij kunnen ze ook aangeven wie hen absoluut niet mogen ‘spotten’.

O2 deed met deze ‘plaatsbepalingsdienst’ al ervaring op in Duitsland. ,,Daar is de dienst al ruim een jaar erg populair. Het leuke is dat je binnen een paar seconden achterhaalt waar iemand is, z?nder te bellen’‘, vertelde een woordvoerster van O2.

Spotter is vooral bestemd voor jongeren van 13 tot 25 jaar. O2 wil geen cijfers geven over de gemaakte investeringen en verwachte klandizie.

Hoe werkt Spotter?

Hoe werkt Spotter? Tim wil weten waar Marieke is. Hij geeft opdracht haar te zoeken via een mobiel tekstbericht (sms) of de O2-internetsite. Vervolgens achterhaalt O2 via de zendmasten de locatie van Mariekes mobieltje. Die co?rdinaten worden vergeleken met de plattegrond van Nederland. Daarna krijgt Tim voor 70 eurocent het volgende sms-je: ,,Marieke is gespot in Amsterdam-Zuidoost in de buurt van de ArenA.’’ Marieke krijgt een gratis tekstboodschap: ,,Je bent gespot door Tim.’’

De techniek achter Spotter is niet nieuw. De mobiele internetservices van KPN (i-mode) en Vodafone (life!) maken eveneens gebruik van bepaalde zoekfuncties. Wie voor zaken in Den Haag is en daarna een pizza wil eten, kan zijn mobiel laten uitzoeken waar de dichtstbijzijnde pizzeria’s zijn.

Bron:

http://www.planet.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!