Microsoft sluit chatrooms

24 september 2003, 11:30

Microsoft sluit binnenkort zijn chatrooms in 28 landen. Volgens de Amerikaanse softwareproducent zijn de openbare ontmoetingsplekken op internet tot een verzamelplaats van verspreiders van ‘junkmail’ en porno verworden. Ook zouden kinderen gevaar lopen doordat pedofielen via ‘chatrooms’ contact zoeken.

De MSN-chatruimtes worden 14 oktober stilgelegd in 28 landen in Europa, waaronder Nederland, het Midden-Oosten, Afrika, Azi? en Latijns-Amerika. Alleen al in Europa maken miljoenen mensen er gebruik van.

‘Chatten zonder begeleiding is niet langer veilig’, zei Geoff Sutton, de Europese directeur van de internetdiensten van Microsoft.

Microsoft gaat door met de zogenoemde messenger-service. Daarbij kunnen bekenden via internet direct contact met elkaar hebben. In Europa telt de dienst 22 miljoen gebruikers, in de Verenigde Staten 100 miljoen.

Volgens een woordvoerder van MSN Nederland blijkt dat messenger het gebruik van chatrooms grotendeels heeft vervangen. De dienst geeft gebruikers meer controle over met wie zij communiceren, zei hij.

In de VS, Canada en Japan wordt binnenkort een chatservice ge?ntroduceerd waarvoor moet worden betaald. Doordat hiervoor persoonsgegevens en een creditcardnummer moeten worden ingevuld denkt Microsoft dat eventuele ‘overtreders’ makkelijker zijn op te sporen.

Het sluiten van de ‘chatrooms’ is een van de maatregelen die Microsoft voorbereidt om misbruik van internet tegen te gaan. In april kondigde het bedrijf samen met Yahoo! en AOL aan ‘spam’, ongewenste en vaak misleidende e-mail, te willen bestrijden. Ook voert het concern een agressieve campagne tegen virussen, nadat was gebleken dat vaak Microsoft-software wordt gebruikt voor de verspreiding daarvan.

Bron:

http://www.volkskrant.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!