Meetmethodes voor views online video inconsistent

4 juli 2007, 11:44

Het aantal keer dat een video wordt gezien op een videosite als YouTube of MySpace wordt bij iedere videosite anders gemeten. Dat blijkt uit een interessant onderzoek van Tubemogul (via: webmetricguru en hier op web-stategist.com). Er is namelijk geen standaard definitie voor een view in de online-videoindustrie. En die zou er wel moeten zijn, want adverteerders zijn daar natuurlijk benieuwd naar. En als iedereen een view anders meet, dan worden appels met peren vergeleken.

Tubemogul onderzocht de wijze waarop een view wordt gedefinieerd op 8 videosites: AOL uncut, Dailymotion, Google, Metacafe, MySpace, Revver, Yahoo!Video en natuurlijk YouTube. Hieronder in het schema de bevindingen:

{title}

Even wat overwegingen:

Tel je een view mee als ‘gezien’ als een video voor minder dan de helft bekeken is? Tel je een view mee als gezien als een video voor meer dan de helft bekeken is? Tel je een view mee als gezien als een video ‘gerefresht’ wordt? En wat doe je als een video ‘ge-embed’ wordt? En: als een video per ip-adres tien keer wordt bekeken, zijn dat dan tien views? Of is dat er maar 1?

Lastig. En iedereen meet het anders. Dat blijkt wel uit bovenstaande tabel. Er is dus geen standaardmethode voor het meten van deze sociale media. Hieronder een mooie belofte daarover van Marshall Sponder van Webmetricsguru:

‘It’s going to be one of the major things my Social Media and Community committee within the Web Analytics Association will accomplish in the next two years of my Directorship – we’re going to come up with Standards for what needs to be measured, what it’s called and how to measure it and bring it all the major Web Analytics Vendors.’

Succes, daarmee. We houden je eraan, Marshall!

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Jelmer Voogel

  Eigenlijk is er dus weinig verschil met webanalytics pakketten waar ook iedereen een net iets andere meet methode hanteert?


  4 juli 2007 om 12:03
  martinm

  jammer dat Youtube embed niet meetelt. Ben eigenlijk wel benieuwd wat er dáár gebeurd als ze dat wel gaan doen.

  Overigens denk ik dat een FV&EM zou moeten worden getelt en de rest niet.

  Tenzij je een onderscheid zou maken in het aantal loads (druk op PLAY) en aantal views (volledig bekeken). De bron (wel|niet embed) lijkt me in deze fase niet écht relevant


  4 juli 2007 om 13:04

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!