LinkedIn is voor zakelijk gebruik de meest gebruikte tool, hoewel steeds meer bedrijven ook hun pijlen richten op Facebook. De gebruikers op LinkedIn hebben in ieder geval een meer zakelijke insteek. Ging het vroeger vooral om persoonlijke zakelijke profielen, tegenwoordig kunnen bedrijven hele profielpagina’s (company profiles) inrichten inclusief een compleet diensten- en productenaanbod. Steeds meer bedrijven ontdekken deze mogelijkheid en delen op deze manier relevante bedrijfsinformatie aan geïnteresseerden. Binnenkort kan dit zelfs nog specifieker per doelgroep met de zogeheten targeted updates.
Toekomstmuziek
In Nederland zijn er nog niet veel bedrijven die hun bedrijfspagina hebben voorzien van diensten en producten die ze leveren. Enerzijds omdat deze dienst nieuw is en anderzijds omdat er weinig over geschreven is. In mijn boek (reclame) dat in mei verschijnt wordt het uitgebreid uitgelegd. Maar er zijn nu al enkelen die dit wel doen zoals de Rabobank. Zij hebben dan ook meer dan 30.000 volgers die wachten op relevante updates. Ik ben er eentje van en ik heb nog nooit een update gezien. Maar, daar gaat nu misschien wel verandering in komen.
Targeted Updates
Vanaf nu is het voor een select groepje organisaties mogelijk om gebruik te maken van Targeted Updates. Met Targeted Updates kun je kiezen naar welke volgers je een update wilt sturen als bedrijf. Zeg maar hetzelfde als een algemene statusupdate die je als persoon kunt plaatsen, maar dan naar een specifieke groep mensen. Je kunt er daarbij voor kiezen dit te sturen naar medewerkers, niet medewerkers, specifieke functiegebieden of branches (industries) en zelfs of je dit naar grote of kleine bedrijven wilt sturen.
Effectief of verloren in de massa?
Wat ik me af vraag is wat het effect hiervan zal zijn. Een gemiddelde LinkedIn gebruiker heeft wel zo’n 500+ contacten. Een (veel te groot) aantal van deze contacten heeft zijn of haar Twitter doorgekoppeld aan LinkedIn. Hierdoor is het aantal statusupdates per minuut angstaanjagend hoog. Hoe groot is de kans dat een update van bijvoorbeeld een Rabobank hier tussen opvalt?
Volgersanalyse
Gelukkig heeft LinkedIn hier ook aan gedacht. Gelijktijdig met de Targeted Update functie komt er ook een uitgebreidere analyse tool beschikbaar. Hiermee kun je het gedrag van je volgers analyseren. Hoe vaak reageren ze op je updates, hoeveel likes geven ze en nog veel meer demografische inzichten. Daarmee kun je dus meteen meten of de Targeted Updates daadwerkelijk effect hebben Het is nu wachten tot deze features voor iedereen beschikbaar worden zodat we het zelf kunnen testen.