Landelijk onderzoek naar internetgebruik

9 november 2004, 21:31

De Radboud Universiteit in Nijmegen gaat samen met het Instituut voor Toegepaste Sociologie (ITS) onderzoeken hoe mensen thuis met internet op de computer omgaan.

Tweeduizend Nederlanders worden de komende weken ondervraagd over hun priv?-computergebruik en de invloed van internet op hun sociale leven.

Volgens onderzoeksleider prof. R. Eisinga heeft de komst van internet verstrekkende gevolgen gehad voor communicatie, consumptie en tijdbesteding van personen. Over de invloed van internet op het leven van mensen zijn echter nog weinig wetenschappelijke gegevens bekend.

De onderzoekers gaan ook het tv-gedrag vergelijken met het gebruik van internet. De onderzoekers stellen dat Nederlandse burgers tegenwoordig omringd worden door digitale media.

Tegelijkertijd is er volgens hen sprake van grote digitale ongelijkheid. Terwijl sommigen thuis beschikken over een supersnelle pc met allerlei applicaties, stellen anderen de aanschaf van internettoegang nog steeds uit. Het onderzoek moet uitwijzen of de zogenoemde digibeten inderdaad een achterstand oplopen.

De onderzoekers willen ook weten wat mensen thuis met internet doen. Zij gaan onderzoeken welke motieven iemand heeft om vooral amusement te zoeken, dan wel uitsluitend informatie op het wereldwijde web te zoeken.

Volgens Eisinga kan internetgebruik grote gevolgen hebben voor het maatschappelijk leven. Het onderzoek moet uitwijzen of mensen hun sociale leven hebben veranderd door de komst van internet.

Bron:

http://www.ad.nl/artikelen/InternetenPC/1099894262126.html

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!