Kijk uit voor groene stroom

24 april 2003, 17:10

Reclames voor groene stroom zijn niet altijd zo mooi als ze lijken. Dat zegt Ewald van Kouwen van de Consumentenbond. Consumenten wordt zand in de ogen gestrooid met cadeaus of bekende merknamen als de Postbank. Er is sprake van oneerlijke informatie en ondeugdelijke voorwaarden.

Als je overstapt op groene stroom, kun je zelf kiezen voor een energiebedrijf. Daarom is er op die markt nu veel concurrentie, en proberen bedrijven klanten aan zich te binden met mooie aanbiedingen.

De energiemarkt is sterk in beweging, omdat door de concurrentie de prijzen wel eens zouden kunnen gaan dalen. Zeer waarschijnlijk wordt per 1 juli 2003 de zogeheten ecotax, de belasting op groene stroom verhoogd. En dat zou groene stroom dan weer duurder kunnen maken.

De Consumentenbond waarschuwt voor langlopende contracten, waar je niet onderuit kunt, ook niet als de prijzen stijgen. Een voorbeeld daarvan is de actie van de Postbank, waarbij je een digitale fotocamera krijgt bij een contract van twee jaar. Het contract sluit je af met Energiebedrijf.com.

Hier op een rijtje de bedrijven die groene stroom aanbieden, en welke contracten zij gebruiken:

 • Als je ingaat op de actie van de Postbank, doe je eigenlijk zaken met Energiebedrijf.com. Heb je gekozen voor een contract van 1 jaar, dan liggen de prijzen vast. Wil je eerder weg, dan kost dat 25 euro. Bij een contract van 2 jaar draait de klant in het tweede jaar op voor de prijsverhoging van de ecotax. Wil je dan overstappen, dan kost dat 60 euro.

 • Bij Cogas, Rendo, Greenchoice en 4Equality krijg je de garantie dat de prijzen het eerste jaar niet zullen stijgen, ook niet als de ecotax per 1 juli zou worden verhoogd. Bovendien kun je hier altijd zonder kosten overstappen naar een ander bedrijf. Hier loop je dus geen enkel risico.

 • Eneco en Essent geven een prijsgarantie tot eind 2003. En ook hier kun je zonder boete op elk moment switchen.

 • United Consumers hanteert ook een vaste prijs tot eind 2003, en daarna kun je overstappen op goedkope grijze stroom van United Consumers.

 • Ook Obragas geeft een vaste prijs tot het eind van het jaar, maar als je wilt overstappen voordat je contract afloopt, moet je 25 euro boete betalen.

 • Als de ecotax inderdaad wordt verhoogd, gaat Echte Energie dat doorberekenen aan de klant. Maar ook daar kun je dan onmiddellijk weg zonder extra kosten. Datzelfde geldt voor ONS, Caplare, B&A en Elektran.

 • Bij Durion maken ze het helemaal bont. De ecotaxverhoging wordt door de klant betaald, en je kunt er niet voortijdig weg.

 • Vanaf mei kun je op www.greenprices.nl niet alleen prijzen van energie-verkopers vergelijken, maar ook de contractvormen.

Het advies van de Consumentenbond: heb geduld bij het switchen tussen energiebedrijven.

Bron:

Kassa

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  Danny

  Met overstappen moet je altijd uitkijken groen of grijze stroom heeft daar niets mee te maken! Als je voor groene stroom kiest ben je in ieder geval heel goed bezig. Het beste is om stroom te besparen, en zelf te maken met zonnepanelen bv of samen in clubverband!


  21 mei 2009 om 16:26

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!