Jan-Jaap van den Hoek (Vormats): “Wildgroei in video-productie tegengaan”

14 oktober 2019, 13:00

Nog niet zo heel lang geleden was video maken een ingewikkelde en dure aangelegenheid. Een camera kostte al snel meer dan honderdduizend euro en voor monteren had je een goed betaalde technicus nodig. Inmiddels maakt iedereen video’s met een mobiele telefoon, waarvan de beeldkwaliteit meer dan voldoende is. Maar dat wil nog niet zeggen dat die video’s ook gebruikt kunnen worden voor zakelijke doeleinden. Inhoudelijk schort er vaak nog het nodige aan. Vormats wil daar verandering in brengen.

Vormats is een tailor-made app voor bedrijven die video willen inzetten voor corporate communicatie. “Vormats is een oplossing die gebruikers helpt om binnen zeer korte tijd goede video’s te maken, ongeacht kennis, niveau of ervaring. Wij hebben een uniek videocreatieproces waarbij we gebruikers helpen bij het kiezen van een doel van de video. Vervolgens helpen we ze bij het samenstellen van een verhaallijn en bij het opnemen van korte elementen, bouwstenen, ook wel bekend als takes. En voor gebruikers die het lastig vinden om goed te kunnen editen, hebben we dat proces volledig geautomatiseerd”, aldus co-founder Jan-Jaap van den Hoek.

“Overweeg video in plaats van nieuwsbrief”

De app richt zich met name op het creëren van goede inhoud: het vertellen van een verhaal. “Er zijn redelijk wat mobiele videocreatietools op de markt. Die zijn over het algemeen best complex in gebruik. Slechts 10 procent van de mensen is comfortabel met gebruik. Wij willen de overige 90 procent van de mensen die nooit eerder video’s hebben gemaakt, bij de hand nemen in het creatieproces. Veel mensen hebben geen idee wat de opbouw of structuur van een video is. Die snappen niet dat je eerst moet nadenken over het doel van je video of de hoofdstukjes. Per elementje kun je een stukje script schrijven en dat kun je opnemen met de geïntegreerde autocue-functionaliteit, dus je leest je scriptje letterlijk op van je beeldscherm. Dat helpt gebruikers zich comfortabel te laten voelen met het maken van video.”

User generated video

Een kind kan de was doen. Maar de praktijk leert dat de uitvoering soms nog best lastig kan zijn. Met name geluid moet heel goed worden opgenomen, omdat het geheel anders al snel een amateuristische indruk maakt. “Het zijn geen commercials die je met onze oplossing gaat maken. Het is een oplossing waarmee gebruikers user generated video gaan maken, dus echt door de gebruiker zelf gemaakt. Dus foutjes her of der zijn niet zo heel erg. Wij willen mensen aansporen om video te overwegen in plaats van mail of nieuwsbrieven. Ook binnen de arbeidscommunicatie. Plaats eens een keer een video in plaats van een advertentie voor een werknemer. Dat is een snel type content dat niet altijd van high end commercieel niveau hoeft te zijn.” Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen adviseert Vormats wel om externe microfoons te gebruiken. “Net als lichten en een statief. Wij zeggen vaak: richt ergens een speciaal hoekje in. De kosten voor dat alles zijn heel laag. Je koopt voor twee tientjes al een microfoon die je kunt inprikken op je smartphone.”

Open armen

Bedrijven reageren over het algemeen erg enthousiast op Vormats, aldus Van den Hoek. “Wij worden overal met open armen ontvangen. Ik denk dat het voor organisaties ook juist een uitdaging is om de wildgroei van videoproductie binnen organisaties tegen te gaan. Ze kunnen daar het beste op een goede manier in gaan faciliteren. Nu horen we vaak: we zien wel zelfgemaakte video’s langskomen, maar daar worden verkeerde logo’s in gebruikt en ze zijn helemaal niet volgens de brand guidelines van onze organisatie gemaakt. Een oplossing als Vormats zorgt ervoor dat iedereen de tools krijgt waarmee ze aan de slag kunnen aan en tegelijkertijd voldoen aan de guidelines van de organisatie.” Daar betalen bedrijven stevig voor. Een jaar licentie kost minimaal 12.000 euro. “Dat is inclusief de workshops en tailormade oplossing die wordt geleverd.”

“Uitdaging voor bedrijven om wildgroei van videoproductie tegen te gaan”

Als het goed is heeft Vormats aan het eind van dit jaar ook een SaaS-oplossing live staan. “90 Procent van de bedrijven heeft maar één tot negen medewerkers en die gaan de huidige licentiekosten nooit betalen, want ze hebben maar behoefte aan één of twee actieve accounts. Met de SaaS-propositie gaan we focussen op individuals en teams. Maar voorlopig nog wel B2B.” Vormats is tot op heden uit eigen middelen en met betalende klanten gefinancierd. Voor verdere groei is meer geld nodig. “We hebben meer mensen en dus geld nodig om te kunnen groeien. De grootste uitdaging is dat wij de functionaliteiten die we gaan toevoegen op eenzelfde makkelijk manier gaan doen, zodat ook een 55-jarige zonder enige ervaring ermee aan de slag kan.”

Bekijk het hele interview met Jan-Jaap van den Hoek:

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!